Hem / Inspiration / Dryck / Cider / Cider i sommarvärmen

Cider i sommarvärmen

Publicerad den

Glöm allt vad sött och sliskigt heter när det kommer till cider. Testa de här torra och syrliga godbitarna istället!

Annons

I Sverige förknippar vi cider med söt, alkoholsvag dryck som ofta används istället för läsk. Men i länder som Frankrike, Storbritannien och Spanien är cidern torr, syrlig och mycket användbar i matsammanhang.

Vi har kikat närmare på Systembolagets sortiment av cider och fastnat för gott och blandat från olika ursprung.

Cidre Biologique Brut, Frankrike

1803, 49 kr, 750 ml

Vår favorit bland cider, torr och smakrik med intensiva äppeltoner. Därtill ryms gröna inslag av gräs och örter med lime i eftersmaken. En cider tillverkad av massor av franska äppelsorter vilket resulterar i balans och lång eftersmak. Bäst i test!

Cidre Biologique Brut, Frankrike

Magners Irish Cider, Irland

1843, 16.90 kr, 330 ml

Halvtorr och publikfriande lättdrucken, lägg några flaskor i ishinken och drick denna cider som törstsläckare i sommarvärmen. Tydligt av mogna äpplen och citronmeliss dominerar helheten. Tummen upp för god cider i gynnsamt prisläge.

Magners Irish Cider, Irland

Ecusson Bio Brut, Frankrike

1852, 55 kr, 750 ml

Ekologisk cider med läcker fruktsötma i god balans. Smakrika toner av äpplen samsas med mynta, grapefrukt och aningen kryddighet i avslutningen. Utmärkt cider till grillade rätter av fisk och kyckling, gärna med aningen sötma bland tillbehören.

Ecusson Bio Brut, Frankrike

Somersby Apple Cider Organic

1835, 15.90 kr, 330 ml

Kanske i sötaste laget, egentligen föredrar vi de torrare cidervarianterna men ibland kan sötman vara riktigt tilltalande. Insmickrande toner av röda äpplen, vanilj och tuttifrutti kantas av rundad syra och sötmogen eftersmak. Mingelcider som kan kombineras med söta efterrätter.

Somersby Apple Cider Organic

Wyld Wood Organic, Storbritannien

1866, 29.90 kr, 500 ml

God, smakrik och mycket användbar, de intensiva äppeltonerna samsas med vanilj och bitterhet från faten. Torkade kryddor och aningen citrus mynnar ut i torr och trevlig eftersmak. Vi dricker den till sommarens grillade fläskkotletter, gärna med kryddig salsa vid sidan.

Wyld Wood Organic, Storbritannien
Annons