Hem / Inspiration / Bakning / Den uppiggande italienaren
Citrontiramisu
Foto: Ulrika Ekblom

Den uppiggande italienaren

Publicerad den

Tiramisu ("pigga upp mig" på italienska) är en älskad klassiker efter middagen - perfekt att njuta av till kaffet, enkel att göra i förväg och ack så imponerande.

Annons

Tiramisu är en riktig italiensk dessertklassiker och betyder ”Dra upp mig”. Namnet syftar till att desserten innehåller kaffe och kakao – båda med uppiggande egenskaper. Tiramisuns ursprung är omdiskuterat. Tre italienska regioner påstår att ha upptäckt tiramisun: Toscana, Piemonte och Veneto.

Historien kring Veneto är kanske den mest spännande: Den kaffesmakande efterätten ansågs vara afrodisiakum, och därför åt männen tiramisu innan de besökte stadens bordell. Men att påstå att man blir pigg efter tiramisu är måhända en överdrift – med den krämiga mascarponefyllningen och de likörindränkta kexen sållar sig tiramisun nog till de mer mäktiga efterrätterna. Riktig comfort food med andra ord!

Tiramisu är perfekt bjudmat eftersom den ska förberedas någon timme innan och stå i kylen. Själva arbetsinsatsen är inte särskilt energikrävande: varva bara ingredienserna i en form eller portionsglas.

Annons