Hem / Inspiration / Bakning / Så lyckas du med brödet
ljust bröd på poolish
Foto: Stefan Wettainen

Så lyckas du med brödet

Publicerad den

Baktips! Här delar Tastelines kockar med sig av sina bästa tips och yrkesknep på temat bakning. För dig som tar bakning på allvar.

Annons

Bröddeg

Använd en stektermometer för att kolla om brödet är färdigbakat. När kärntemperaturen är 96-98 grader är brödet klart.

Knåda ordentligt. En deg med vetemjöl som bas bör knådas i minst 10-15 minuter. En deg med råg arbetar du lite mindre, gärna mer långsamt om du använder en köksassistent.

Hur varmt ska man ha? En grundregel för ugnstemperaturen vid gräddning av matbröd är att ställa in en hög temperatur innan du gräddar ca 250 – 275⁰C. När brödet sätts in i ugnen sänker du direkt till ca 220⁰C (vitt bröd) eller ca 200⁰C (för rågbröd).

Knacka på det bakade brödet med en knoge, när brödet färdiggräddat ska det kännas stumt och ge ett ihåligt ljud ifrån sig. När degen är färdigjäst blir den stunsig. Tryck försiktigt med fingret på degen, den ska återgå till normal form när den är klar.

Om det inte blir bra – felsökning

Om brödet blev torrt kan det bero på att brödet innehåller för mycket grovt mjöl, för lite fett eller på att degen har jäst för mycket.

Om brödet blir för tungt eller kompakt kan det bero på att degen är för dåligt knådad, har jäst för mycket eller att det var för hög temperatur vid jäsningen.

Om brödet jäste på bredden kan det vara på grund av att brödet jäst på för varm plats, innehåller för lite mjöl eller har arbetats för dåligt.

Att brödet spricker kan komma sig av att det jäst för lite innan gräddning, att degen innehåller för mycket mjöl eller att ugnsvärmen varit för hög.

Söt deg

Använd inte röd jäst (för söta degar), den gör bara att degen jäser snabbare. Det är bättre att använda vanlig (blå) jäst och låta degen jäsa längre. Det ger smakrikare och godare resultat. För att kontrollera om degen är färdig kan du ta en liten bit av degen och dra i den för att testa degens smidighet. Om den trådar sig fint och håller ihop är degen färdigknådad. 

Tips på nya smaksättningar:

Stenugn hemma: Köp en marmorsten som passar i ugnen. Lägg stenen i ugnen och baka brödet direkt på stenen.

Annons