Hem / Inspiration / Bakning / Så lyckas du med brödet
ljust bröd på poolish
Foto: Stefan Wettainen

Så lyckas du med brödet

Publicerad den

Baktips! Här delar Tastelines kockar med sig av sina bästa tips och yrkesknep på temat bakning. För dig som tar bakning på allvar.

Annons

Bröddeg

Använd en stektermometer för att kolla om brödet är färdigbakat. När kärntemperaturen är 96 grader är brödet klart.

Knåda degen länge. En vanlig deg ska gärna knådas en halvtimme för hand för att bli bra. Ännu bättre är att använda en hushållsassistent med brödkrok ca 10-15 minuter.

Knacka på det bakade brödet med en knoge, när brödet färdiggräddat ska det kännas stumt och ge ett ihåligt ljud ifrån sig. När degen är färdigjäst blir den stunsig. Tryck försiktigt med fingret på degen, den ska återgå till normal form när den är klar.

Om det inte blir bra – felsökning

Om brödet smular kan det bero på att brödet innehåller för mycket grovt mjöl, för lite fett eller på att degen har jäst för mycket.

Om brödet blir för tungt kan det bero på att degen är för dåligt blandad, har jäst för mycket eller att degen har arbetats för dåligt

Om brödet jäste på bredden kan det vara på grund av att brödet jäst på för varm plats, innehåller för lite mjöl eller har arbetats för dåligt.

Att brödet spricker kan komma sig av att det jäst för lite innan gräddning, att degen innehåller för mycket mjöl eller att ugnsvärmen varit för hög.

Söt deg

Använd inte röd jäst (för söta degar), den gör bara att degen jäser snabbare. Det är bättre att använda vanlig (blå) jäst och låta degen jäsa längre. Ger smakrikare och godare resultat. Skär i degen och kolla om den är färdigknådad. Luftbubblorna ska vara små, jämstora och många. Om det är få och stora bubblor ska degen knådas mera (gäller bulldegar).

Tips på nya smaksättningar:

Listan kan göras hur lång som helst. Använd din fantasi och prova dig fram.

Stenugn hemma: Köp en marmorsten som passar i ugnen. Lägg stenen i ugnen och baka brödet direkt på stenen.

Annons