Hem / Inspiration / Bakning / Baka glutenfritt sött
glutenfria semlor
Foto: Linnea Swärd

Baka glutenfritt sött

Publicerad den

Njut av chocolate chip cookies och knäckig persikopaj med hallon, utan gluten! Här är fyra supergoda och enkla fikatips, helt glutenfria. Recept: Fia Bladh

Annons

Att baka glutenfritt är inte mer komplicerat än vanlig bakning: ofta behöver du bara ersätta det vanliga mjölet med lika mängd glutenfri mjölmix.

Tänk på detta: Havregryn odlas ofta nära vete. Se därför till att alltid köpa glutenfritt havregryn, som odlats under kontrollerade former, garanterat fria från frön och pollen från vetefält.

Gluten och intolerans:

Gluten är ett samlingsbegrepp för särskilda proteiner i spannmål. Intolerans mot gluten kan yttra sig på flera sätt, magbesvär är det vanligaste. Även eksem, trötthet och huvudvärk och problem med leder kan dyka upp.

Glutenintolerans är egentligen ingen allergi, utan just intolerans: Man vet inte exakt vad den beror på, men kroppen reagerar med att aktivera immunförsvaret. Äter man som intolerant gluten dras man således med en svag men långdragen inflammation i tarmen vilken i längden kan skada.

Reagerar du inte på gluten behöver du inte utesluta det ur din kost, gluten är inte farligt i sig. Men ibland kan glutenfri mjölmix bli godare – den glutenfria pajdegen blir till exempel mycket knäckigare än vanlig pajdeg! Recepten nedan slukades av smakpanelen, både glutenätare och intoleranta.

Annons