Hem / Recept / Pajdeg till efterrättspaj

Pajdeg till efterrättspaj

Betyg: 3.96 av 5
24 röster
1 tim
Medel
Annons

Det här är den klassiska franska pajdegen i den tappning jag efter idoga experiment i mitt kök kommit fram till ger den bästa och godaste pajdegen till en hel del efterrättspajer.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

8 port

Du behöver till en pajform på ca 20 cm i diameter

 • 150 g
  smör
 • 3.5 dl
  vetemjöl
 • 1.5 msk
  florsocker
 • 1/4 dl
  kallt vatten
 • vaniljsocker
Annons

Gör så här

 1. 1. Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa.
 2. 2. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen.
 3. 3. Lägg den i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten.
 4. 4. Grädda pajbotten i 180-200 grader. Den lägre temperaturen väljer du om du ska grädda pajskalet helt färdigt innan du fyller det, medan du väljer den högre temperaturen när du bara ska förgrädda pajskalet för att sedan fylla det och sedan grädda färdigt på lite lägre temperatur.
 5. Fortsättning efter annonsen
 6. 5. Använd pajskalet till att göra den busenkla glasstårtan, den supergoda krämiga rabarberpajen, jordgubbstarte med vaniljcrème eller någon annan god paj. Du hittar de nämnda recepten på Katinkas Kitchen!
 7. 6. Passa så pajskalet inte blir bränt. Det ska vara vackert gyllene och frasigt mört.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.96 av 5 (24 röster)

Frågor, tips och kommentarer