Hem / Recept / Bohusländsk äggost

Bohusländsk äggost

Betyg: 3.37 av 5
111 röster
Medel
Recept av Leif Olsson
Annons

Äggost kan man kalla för Bohusläns nationalrätt. Den kan ystas på många olika sätt. Sedan gammalt är äggost kalasmat och ett bevis på husmoderns skicklighet. En fin och välsmakande äggost är ysterskans stolthet. Var och en har sina små knep för att lyckas. Man kan äta den som smörgåsmat, men det vanligaste är som dessert och då ofta ihop med kanel eller sylt.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

Redskap

 • 1 st
  gasväv, tunn
 • 1 st
  äggostform
 • 3 l
  mjölk
 • 6 st
  ägg
 • 2 dl
  strösocker
 • 3 dl
  gräddfil, eller surmjölk
Annons

Gör så här

 1. 1. Vispa ihop ägg och surmjölk i en liten bunke samt häll blandningen i en kastrull med den kalla mjölken, som sakta och under omrörning i botten uppvärmes till sjudning (man kan gärna sila äggen innan).
 2. 2. Låt sjudningen pågå tills mjölken ystat sig. Kokning får ej ske för då blir äggosten hård. Det är här hela hemligheten i ystningen ligger.
 3. 3. När osten flutit upp - lyft av kastrullen och låt den stå några minuter, så osten lugnar sig.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Ställ en äggostform, som invändigt täcks med den fuktade gasväven, över en stor bunke, ty det är mycket vassla som rinner bort.
 6. 5. Fånga upp osten med en hålslev och lägg massan i formen. Fyll den i 4-5 skikt och strö sockret mellan de olika lagren samt på ovansidan.
 7. 6. Vik över de flikar av gasväven, som hänger utanför formen, så att osten blir täckt på ovansidan. Vasslan kan användas till bakning.
 8. Fortsättning efter annonsen
 9. 7. Låt äggosten kallna i formen, som skall vara placerad så att vasslan kan rinna av. Strax före användandet stjälpes osten upp. Vissa garnerar den med kanel i rutmönster på ovansidan.
 10. 8. Nu återstår bara att äta och njuta av en - som vi hoppas - äkta tjörnäggost.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.37 av 5 (111 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom