Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Rumänien / Rumänien – östeuropeiskt med latinska takter
ghiveci

Rumänien – östeuropeiskt med latinska takter

Publicerad den

Tasteline bjuder på matinspiration från en av Europas hemligaste matkulturer. Nya resmål brukar innebär nya matvanor. Kanske är det bara en tidsfråga innan rumänska rätter blir lika naturliga inslag på våra middagsbord som de thailändska och mexikanska bidrag som berikat oss de senaste åren?

Annons

Rumänien har lockat turister i stora skaror sedan början av artonhundratalet. Trots ekonomiska och politiska svårigheter i modern tid satsar man nu hårt för att åter locka turister från väst. Och visst finns alla förutsättningar – ett behagligt klimat och en vacker kustremsa mot Svarta havet ger ett bra utgångsläge. Kanske kan också en matkultur med rustik prägel och enkla smaker bidra till ett nytt favoritresmål.

Det rumänska köket bjuder kanske inte på omvälvande smakupplevelser. Men den rumänska husmanskosten är sympatisk och omfattar soppor och grytor utan krusiduller, vällagade och balanserade och gjorda på utmärkta råvaror.

Det rumänska jordbruket är med västvärldens mått mätt ganska omodernt. Men här finns också en styrka. Frukt och grönsaker är naturligt odlade och följer årstiderna, vilket ger goda och naturliga råvaror fjärran från de drivhusodlade som vi svenskar vanligtvis får hålla tillgodo med.

På turistorterna får den inhemska maten konkurrens av pizza, pasta och hamburgare. Den som vill smaka på det riktiga Rumänien kan se fram mot att äta polenta, Mamaliga, på längden och tvären. Den dyker upp som tillbehör till grytor och soppor, eller som förrätt tillsammans med gräddfil och riven ost, variationen är oändlig. Kåldolmar, Sarmale, är en annan populär rätt. Missa inte heller de fluffiga pannkakorna, Clatite som serveras med socker, sylt och gärna smaksätts med sprit.

Om du besöker landet kan du inte undgå att prova landets utmärkta viner, som rumänerna själva är mycket stolta över. Ett glas i all anspråkslöshet, serverat till en skål syrlig och värmande ciorba-soppa blir tillsammans med ett gott bröd en finstämd och sublim smakupplevelse i all sin enkelhet.

Kort om våra Rumänska recept på Tasteline:

Tocana – lammgryta

Fåraherde är fortfarande ett levande yrke i Rumänien. Flockarna vallas i de bördiga bergssluttningarna där djuren får beta friskt gräs. Tillgången på bra inhemskt lammkött är alltså tryggad. Den här grytan får en annorlunda smaksättning av vinäger som tillsätts mot slutet av kokningen.

Ciorba de fasole boabe – bönsoppa

Rumänien odlar mycket egna bönor och andra baljväxter, följaktligen märks det i kosthållningen. Denna anspråkslösa soppa är ett utmärkt exempel på den rustika husmanskosten som har sin logiska förklaring av tillgång på dessa råvaror, alltid av hög kvalitet. Svårare behöver det inte vara.

Ghiveci – Ugnsbakade grönsaker

Ugnsbakade grönsaker serveras till många rätter. Ibland serveras de varma tillsammans med polenta eller ris, annars avsvalnade som tillbehör till exempelvis kyckling.

Clatitie – pannkakor

Rumänska pannkakor smaksätts gärna med sprit. Att använda rom är säkert även om det kanske inte är helt autentiskt. Föralldel – om du har en flaska plommonbrännvin, Palinka, hemma så prova att använda det. En annan finess rumänerna ofta använder är att dela på äggulor och äggvitor, vispa upp de senare till ett hårt skum och vända ned i smeten. Resultatet blir en fluffig och luftig pannkaka.

Annons