Hem / Inspiration / Världens mat / Asien / Thailand / Sandy och Jimmy bjuder på thailändskt fredagsmys
Chicken Cashew
Foto: Emma Mattsson

Sandy och Jimmy bjuder på thailändskt fredagsmys

Publicerad den

Ta en paus från tacos och pizza. Testa istället att göra Sandy och Jimmy Linds favoritrecept från Thailand. Sötstarka klibbiga räkor, chicken caschew eller krispiga vårrullar. Låter det gott? Då har du inte smakat desserten, en kokospannacotta som är mer än fantastisk! Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Det är inte särskilt konstigt att Sandy och Jimmy är bra på att laga thaimat. Mamma kommer från norra Thailand och är dessutom kock. Sandy som är projektledare inom byggbranchen har fått vara med i köket sen hon var liten och minns att hon fick pilla ner chili i morteln medan mamma rörde runt.

Första egna rätten var en pannkaka vid 6-års ålder. Jimmy går enterpenörslinjen på John Bauergymnasiet och har redan en än så länge hemlig företagsidé som han vill förverkliga. Han jobbar extra på försvarsmaktens militäranläggning där han hjälper till med allt från att göra räkmackor till att servera.

Båda gillar nudelrätter till vardags men om de äter på Thairestaurang blir det ofta kyckling- eller biffcurry.

– Thaimat är ofta en balans mellan sött och surt, säger Sandy.

– Thailändskor träffas ofta och lagar mat tillsammans, berättar Sandy. De har varit med på sådana knytkalas och fått smaka på mängder av olika rätter.

– Det är så man gör fest på Thailändskt vis, många olika rätter som tar lång tid att laga och skall ätas under lika lång tid, säger Sandy.

– Ett bra tips för att få till rätt smak är att alltid marinera kött, kyckling eller fisk dagen innan. Ta bara lite currypasta, lite lime och salt och gnid in, förvara i en plastpåse i kylen, säger Sandy.

Jimmy har ett bra vardagstips som är billigt och det är att piffa upp snabbnudlarna.

– Du kan ta kött eller kycklingrester, pochera ett ägg och sätta thaismak på det hela genom att strö över hackad koriander, chili, salladslök och gärna lite rostad lök, säger Jimmy.

Jimmy brukar laga thaimat till sin tjej och sina boxarkompisar.

– De gillar starka rätter som kyckling i grön curry, säger Jimmy.

Sandy lagar oftast mat från hela världen.

-Men när pappa ringer och säger att han längtar efter min goda thaimat åker jag dit på direkten och lagar middag till honom, skrattar Sandy.

Bra att ha hemma för thaimatlagning:

Annons