Hem / Inspiration / Världens mat / Afrika / Nordafrika – hett och rätt
marockansk färsgryta

Nordafrika – hett och rätt

Publicerad den

Nordafrikas färgstarka och smakrika matkulturer har under årtusenden influerats av antika romare såväl som av turkiska och franska kolonisatörer. Nu har även vi kyliga nordbor smält för dessa heta och kryddstarka kök. Om du har sett den här maten som couscous med några namnlösa såser, då har du en ny spännande värld att upptäcka. Foto: Jonas Melcherson, Tasteline

Annons

De nordafrikanska köken har anor från de kringflyttande nomadernas tid. Grunden är råvaror som har varit lätta att transportera och som inte förstördes i värmen. Många folkslag har under historien landstigit på Afrikas norra kuster men de har inte bara rövat bort, utan även lämnat bidrag till de regionala köken.

Hela ”regionen”; Marocko, Tunisien och Egypten har idag sina särpräglade kök även om grunderna ofta är desamma. Lök, oliver, torkade citroner, granatäpplen, dadlar, fikon, russin och nötter, persilja, koriander och mynta smaksätter mustiga grytor baserade på grönsaker, kyckling eller lamm.

Det marockanska köket anses höra till ett av världens stora. Maten är mycket smakrik, men mild och aromatisk. Tunisisk mat är betydligt hetare och har en mer rustik prägel jämfört med den marockanska maten. Det egyptiska köket skiljer sig något från övriga nordafrikanska kök eftersom influenserna från mellanöstern är starkare här.

Restaurang, nordafrika

Nordafrika doftar, hela tiden och vart man än går. Färsk och torkad frukt ligger i drivor, nyslaktade lamm hänger i skuggan och luften är mättad med doften av kryddor – kanel, koriander och spiskummin. Känns det fjärran? Köp en biljett och åk dit, det är inte många minuter längre flygresa än till den spanska solkusten, det blir garanterat ett stort äventyr både kulturellt och gastronomiskt.

Om du inte kan vänta: Kolla in Tastelines nordafrikanska recept, ta en eftermiddag och koka en mustig lammtagine-gryta, ångkoka ett berg med couscous och blanda ihop en hemgjord harissa.

Frukt- och grönsaksstånd, nordafrika

Ambulerande frukt- och grönsaksstånd. De populära granatäpplena upptar halva vagnen. 

Stanna till vid Tagine-shoppen. I Marocko är denna lilla kruka ett viktigt inslag i matlagningen. Goda grytor puttrar i timmar under det toppiga keramiklocket. 

Tagine, nordafrika
Baka bröd, nordafrika

Brödet är en viktigt del i matkulturen från Röda havet till Atlanten. Det bakas i traditionella ugnar som här, på landsbygden längs Nilen.

Ryad, nordafrika

I Marrakech kan man bo i en ryad. En speciell typ av hus med en öppen gård i mitten och rummen i ”loftgångar” runt gården. Den ryad vi bodde i hade en liten damm och några bananträd på innergården – och en pool på taket.

Annons