Hem / Inspiration / Vardag / Smarta mellanmål
Smoothie med avokado och ananas
Foto: Nurlan Emir

Smarta mellanmål

Publicerad den

Kroppen mår bra av några mindre mellanmål under dagen. De hjälper till att hålla dig pigg och glad, men kan vara svårt att hinna med. Vi ger tips på bra energi i farten. Text: Julia Olsson

Annons

Att under dagen regelbundet fylla på kroppen med energi är bra för både dig och din kropp. Det hjälper ditt blodsocker att hålla en jämn nivå. Du känner dig pigg, undviker onödigt sötsug och slipper de panikartade hungerkänslorna som lätt infinner sig strax innan middagstid. Trots det, är det många som slarvar med mellanmålen och säger att det är svårt att hinna med. Vi tror mest att det rör sig om en vanesak och ger här handfasta tips på vad som är bra att stilla eftermiddagssuget med:

Keso/Kesella – En favorit inom framförallt träningsvärlden. Smaksätt med lite bär, honung eller hackade nötter för ett lyxigare mål.

Ägg – Bättre och energirikare mellanmål får man leta efter. Kokta oskalade ägg håller sig ungefär en vecka i kylskåp. Koka därför ett gäng med ägg i taget och ha redo i kylskåpet.

Frukt – En eftermiddagsfrukt är enkelt att ta till för att stilla hungerkänslorna fram till middagen.

Smoothie – Mixa samman dina favoritbär och favoritfrukter med lite yoghurt och/eller mjölk. Häll upp i en flaska och få ett supermellanmål i farten. Den djärve mixar även ner spenat, linfrön och en mogen avokado. Experimentera och prova dig fram till din favorit.

Nötter & Torkad frukt – En näve nötter ger snabb energi. Köp en färdig mix, eller rosta själv hemma och ta med i en burk eller påse.

Energibarer & nötbollar – Blötlägg nötter och torkad frukt över natten och mixa sedan samman till en slät massa som formas till barer eller bollar. Det finns också flera sorter att köpa färdiga för den som föredrar det.

Annons