Hem / Inspiration / Vardag / Matlagning med barnen ett perfekt tillfälle för kvalitetstid

Matlagning med barnen ett perfekt tillfälle för kvalitetstid

Publicerad den

Sjömanspinnar med smörslungad spenat och mini-pain au chocolat. Saxat ur guldkrogens meny? Nä, ur Johanna Westmans och hennes dotter Astrid Bobo Gandinis nya kokbok för barn, Minsta kokboken. Text: Petra Månström

Annons

Bobo, som vid bokens tillkomst var sex år, har själv lagat och valt alla rätter med lite hjälp av Sixten Bigner af Klintberg, fem och ett halvt år. Med boken hoppas Johanna kunna avliva myten om att barn i köket är en omöjlig ekvation för stressade föräldrar.

– Det pratas så mycket om hur viktigt det är att ha kvalitetstid med barnen. Matlagning är ju ett perfekt tillfälle och det gör väl inget om de missar Bolibompa någon dag? De tycker garanterat att det är roligare om de får göra något tillsammans med en vuxen.

Johanna tycker att föräldrarna måste våga kväva tanken ”oj, vad mycket disk och vad kladdigt det kommer att bli” och i stället intala sig själva att de gör en stor insats för framtiden.

– Bobo har sagt att ”om man aldrig lär sig så kanske man inte blir så duktig när man är stor” och det ligger mycket i det.

Även om barnet inte kan läsa klarar det ändå att göra saker som smula jäst och knåda eller kavla deg. Därför består boken till stor del av bilder på ingredienserna och de köksredskap som behövs. Att visa bilder på det man behöver plocka fram är ett bra knep för att få barnen intresserade.

– Det gör receptet greppbart och de tröttnar inte innan de ens hunnit börja.

Ett annat knep är att bädda för matlagning genom att ställa fram det som behövs och rensa undan i köket så det finns svängrum. Matlagning med barn kräver också att man säker sina egna krav och tillåter en viss mån av misslyckande.

– Man ska till exempel inte ta in barnen när man gör mormors fina födelsedagstårta.

Johanna har fått många bevis på att Minsta kokboken och hennes tidigare kokböcker skapat mängder av kreativa, unga kockar.

– En tonårsförälder kom fram och sa att hans son med glädje lagar mat en gång i veckan tack vare min kokbok Italienskt hemma hos Johanna, med enkel vardagsmat för såväl barn som vuxna.

Barn är förmodligen de kräsnaste kockarna och för att vänja dem vid nya smaker gäller det enligt Johanna att erbjuda dem olika smaker. Mosad avokado, aubergine – ja, nästan alla sorters grönsaker funkar på barn om de bara får chansen att smaka. Hennes sju månader gamle Svante har redan provat avokado, som han gillar skarpt.

Hon värjer sig mot barnmenyer och särskilda barnbord på middagar.

– Varför ska barnen ständigt matas med grillkorv och pommes frites eller pannkakor? Låt dem sitta vid samma bord som de vuxna och smaka av vuxenmaten istället, så vänjer de sig vid nya smaker.

Även om boken främst riktar sig till barn från ungefär sex år under överinseende av en vuxen betonar Johanna att det alltid finns något som alla barn klarar.

– En tvååring kan till exempel lägga saker i en skål eller hälla upp ingredienser, göra den sista lilla dekorationen eller rulla köttbullar.

– Att till exempel få dem att slicka ur skålen har aldrig varit ett problem.

Tips på andra barnkokböcker:

Annons