Hem / Inspiration / Vardag / Fixa lunchen hemma
Foto: Ulrika Pousette

Fixa lunchen hemma

Publicerad den

För dig som jobbar hemifrån, eller som inspiration till helgens luncher när kylskåpet verkar vara fullt av rester. Vi tog ett snack med Cina Risberg som vurmar för lunchtimmen och gärna delar med sig av smarta recept till en god och hälsosam måltid! Text: Kerstin Eriksson

Annons

Cina Risberg är inte bara bloggare och matkreatör/inspiratör – hon är även kokboksförfattare! Hon har arbetat hemifrån i många år, och startade sin blogg under coronapandemin – där hon delade med sig av smarta tips och inspiration till goda hemmaluncher.

I ”Lunch hemma: Snabba solorätter utan svinn” (Ordfront) hittar du allt från bra att ha hemma-ingredienser till smarta genvägar och goda råd för hur du kan minska ditt matsvinn.

Foto: Ulrika Pousette

Jag vill bli mer matsvinn-smart, hur börjar jag?

Det bästa är att planera sina måltider så att man inte spontanhandlar varor som sen inte används. Gå till dina inspirationskällor innan du handlar. 

Släng inget! Utmana dig själv att använda minsta brödbit, trött grönsak eller ostkant som en ingrediens i något.  En torr brödskiva kan bli smaksatta krutonger på en sallad, en morot kan rivas ner i en grönsaksbiff eller tas tillvara i en soppa. Och ost, ja allt blir bättre med ost om du frågar mig. 

Betrakta resterna i kylskåpet som en buffé som du kan binda ihop med ett smaktema. Ett smaktema är bästa sättet att få igång kreativiteten. Säg till exempel att du har tre köttbullar och en öppnad förpackning krossade tomater. Gör en ”Italiensk” soppa med krispigt frikadell- och parmesansmul som topping.

Kryddor eller smaksättare du inte kan leva utan?

Citron, chili, vitlök, persilja, parmesanost, ajvar relish, soja, sesamolja, risvinäger, koriander och buljongtärningar.

Vad eller vem inspirerar dig i köket?

Rester och bra råvaror gör mig kreativ och jag inspireras alltid av Jamie Oliver, Donna Hay och Yotam Ottolenghi.

Kolla in Cinas blogg här!

Släng inte dina vissnande salladsblad! Här visar vi hur du fräschar upp salladen igen, med bara en bunke isvatten.


Ta fram en djup skål och fyll den med kallt vatten. Tillsätt isbitar om du har det hemma (annars använder du bara riktigt kallt vatten). Skär bort stammen och det bruna på salladen. Ge salladen ett ordentligt vattenbad och vänta minst 5 minuter så har du åter en fräsch och krispig sallad till din fisk, vegorätt eller ditt grillade kött.

Annons