Hem / Inspiration / Övrigt / Zeta – 50 år av kärlek
Porträttfoto: Magnus Ragnvid

Zeta – 50 år av kärlek

Publicerad den

Zeta firar femtioårsjubileum 2021 och lagom till firandet ger grundaren Fernando Di Luca ut en kombinerad biografi och kokbok. Boken "Fernando! Mitt livs historia, mitt livs recept" tar med läsaren på en fascinerande och fint återgiven livshistoria, där Fernandos kärlek till mat genomsyrar berättelsen. Ta del av tre recept ur boken och läs vår intervju med Fernando här!

Annons

I början av 1960-talet reste Fernando till Sverige, förälskade sig i Stockholms stad och började sin resa mot att bli en av de viktigaste personerna bakom det italienska kökets stora genomslag i Sverige.

Boken finns att köpa på ex Adlibris, Bokus och cdon.

Du introducerade olivolja på den svenska marknaden redan på 70-talet. När upplevde du att intresset tog fart?

Länge var konsumtionen av olivolja blygsam i Sverige. Många tyckte att det var någonting man konsumerade runt medelhavsländerna och man höll hårt fast vid smör och margarin. Men i slutet av 90-talet kom nya forskningsrön från USA som pekade ut olivolja som ett av de nyttigaste fetterna, och då vaknade intresset även i Sverige.

På senare år har användningsområdena breddats och olivolja är numera vanlig även i stekpannan, inte bara till sallad och dressing. Det är bra, då ny forskning visar att den enkelomättade olivoljan är ett av de nyttigaste fetterna att steka i då den inte förändras på samma sätt vid upphettning som fleromättade fetter. Dessutom innehåller olivolja antioxidanten polyfenoler som skyddar matens näringsämnen vid tillagning.

Vilken italiensk produkt skulle du önska att svenskarna fick upp ögonen för?

Jag tycker alla ska välja pasta av bra kvalitet. Det lönar sig både vad det gäller smakupplevelse och näringsinnehåll även om det kostar ett par kronor extra. Pasta är ändå billig mat. Skillnaden är att pasta som bakas på premiumdurumvete har en högre proteinhalt, hela 14 procent, vilket kan jämföras med standarddurumvetemjöl som ligger runt 12 procent. Den högre proteinhalten gör pastan godare och att näringsinnehållet blir bättre.

Föredrar man äggpasta, välj en pasta bakad på extra mycket ägg, som Zeta pappardelle, tagliatelle eller fettucini. De innehåller mellan 24-28 procent ägg vilket gör pastan ännu godare samtidigt som den blir en bra, fullvärdig proteinkälla. Kött eller fisk på tallriken blir därmed mindre viktigt. Måltiden med äggpasta blir komplett med bara en sallad till vilket också är bra för miljön.

I boken ”Fernando” tar du med läsaren på en vacker och fascinerande livshistoria. Vem ser du läsa din bok och vad hoppas du uppnå med den?

Jag är väldigt engagerad i hälsofrågor och tycker att god hälsa i vårt land tyvärr blivit en klassfråga. För många handlar det om okunskap, och jag tycker det är viktigt att utöver motion lära människor att äta rätt så att de håller sig friska och inte bara bota dem när de är sjuka. Där fyller medelhavsmaten en viktig roll, det har jag lärt mig i mitt nära samarbete med livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius från Karolinska Institutet. När man äter på medelhavsvis fungerar kött och fisk mer som ett tillbehör till grönsakerna, bönorna eller rotfrukterna på tallriken. Dessutom har olivolja från växtriket huvudrollen i stället för animaliska fetter som smör och grädde.

Animaliskt fett är något som man drastiskt bör dra ner på, vilket också poängteras i både Livsmedelverkets kostråd samt i de nya amerikanska kostråden som sträcker sig fram till 2025. Där rekommenderar man till och med att begränsa det animaliska fettet redan från två års ålder vilket är helt nytt. Sen är det roligt att få visa läsarna att jag faktiskt finns på riktigt. Många verkar tro att berättelsen om hur jag kom på min vespa från Italien till Sverige är en uppdiktad historia, men det var precis så det gick till sommaren 1961. Det kan man läsa mer om i boken.

Annons