Hem / Inspiration / Övrigt / Trerättersmeny med omega-3
Citron Fourré
Foto: Jurek Holzer

Trerättersmeny med omega-3

Publicerad den

Någon kanske undrar varför laxen lyser med sin frånvaro i denna omega-3 meny. De flesta av oss vet vid det här laget att fet fisk innehåller mycket av det fina fettet men här kommer några andra fina fettkällor. Recepten hittar du längst ner i artikeln.

Annons

Det är ett himla tjat om det fantastiska omega-3 fettet. Jag fortsätter tjata eftersom vi äter för lite av det. Den enklaste vägen till mirakelfettet är att äta fet fisk några dagar i veckan. Hälsovinsten är ett bra skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, lindring av inflammatoriska tillstånd i kroppen och ökad fettförbränning vid träning.

Omega-3 fettet har en positiv inverkan på våra blodfetter och kan bidra till att sänka blodtrycket om detta är för högt. Huden mår också bra av detta fett.

Barn med läs- och skrivsvårigheter och överaktiva barn kan även uppleva positiva förändringar av omega-3. Det finns med andra många goda anledningar till att äta mer av detta fett. Förrätten kan göras med antingen sardiner eller tonfisk.

Vi väljer naturligtvis sardiner eftersom det ger om mer omega-3 fett. Middagen är fullspäckad med valnötter som är en utmärkt källa för essentiella fettsyror för den som inte vill eller kan äta fisk. Valnötter är dessutom väldigt enkelt att få in i kosten. Du kan strö dem på filen, ta en näve till mellanmål eller hackade och rostade på en sallad.

Hallontårtan bakas med ägg. Då väljer du ägg med extra omega-3 eller ekologiska ägg som innehåller mer naturligt omega-3 fett jämfört med vanliga ägg. Hackade valnötter ingår även i denna supergoda tårta.

Förrättsvin

La Guita Manzanilla
Jerez, Spanien, Nr 8201. Pris: 89 kr. En slags sherry, knastertorr med mandeltoner. Trevligt oxiderad i doften.

 

La Guita Manzanilla

Varmrättsvin

Chunky Red
Primitivo del Salento, Italien. Nr 32402. Pris: 69 kr. Kul namn på en syditalienare med massor av frukt och lite lakritstoner.

 

Chunky Red

Dessertvin

Asti Martini
Piemonte, Italien. Nr 7706. Pris: 69 kr. Roligt glassvin. Bubblande med apelsindoft och fruktig sötma och syra.

Asti Martini
Annons