Hem / Inspiration / Kändiskockar / Monika Ahlberg / Monika gör vardagen till fest

Monika gör vardagen till fest

Publicerad den

Den ultimata vardagsmatsboken – så skulle man kunna kalla Sveriges mest lästa kokboksförfattare, Monika Ahlbergs senaste verk. Tasteline har pratat vardagsfavoriter med Monika, som ger oss fyra extra festliga vardagsrecept.

Annons

När vår okrönta buffédrottning bestämde sig för att göra en kokbok med vardagsmat gjorde hon det med besked: Monikas vardagsmat erbjuder 250 inspirerande och lättlagade recept, tabeller och handfasta tips, allt för att göra din vardag enklare.

I boken finner du allt från snabblagade vardagsfavoriter som ugnsstekt falukorv till lite mer festliga varianter som helstekt kyckling och stek.

Monika Ahlberg, bokomslag, Monikas vardagsmat

Monika, hur fick du idén till den här boken?

– Vardagsmat är ju ett ämne som inte lämnar någon oberörd, på gott och ont! Jag tycker om att inspirera och allra helst då ge idéer till nya egna uppslag i köket. Jag är bra på att visa hur enkelt det kan vara att skapa en god måltid även en måndag inte minst för att jag själv vill att det ska gå snabbt och lätt att äta gott! Och genom min blogg såg jag att vardagsrecepten skapade ett intresse och så halkade jag ju in på vardagsmaten genom min matkasse såklart!

Hur länge har du jobbat med Monikas vardagsmat?

– Egentligen borde den tagit 2 år att göra! Det har mina andra böcker i den storleken tagit, men faktum är att den tog en graviditet, 9 månader! Och dessutom så är alla matbilder plåtade i mitt sovrum för det var det enda stället som det fanns ett vackert ljus när vi började i mörkaste november!

Vilka rätter går hem hos din familj?

– Allt utom rester!! Vi har ju dessvärre rätt mycket rester eftersom jag jobbar hemma och lagar så otroligt mycket mat och det tycker min familj är sådär… medan jag tycker rester är prima! De flesta rätter är ju så mycket godare dagen efter! Dessutom har jag otroligt svårt för att slänga mat!

Finns det något du äter i hemlighet?

– Saltlakrits! Kan aldrig få nog!

Vad blir det till middag hos dig när du har bråttom?

– Oj! Här har jag ju många varianter! Snabbt är ju min specialitet! Chicken satay, torskbollar, halstrad lax i kokosmjölk och dill…

Ultimata fredagsmyset?

– Oxfilé, bea och pommes!

Vad har du alltid i kylen?

– Smör och vispgrädde!

Annons