Hem / Inspiration / Kändiskockar / Monika Ahlberg / Ostron, hummer & champagne
Pilgrimsmussla med sallad

Ostron, hummer & champagne

Publicerad den

När en av Sveriges mest lästa kokboksförfattare, TV-kocken Monika Ahlberg, firar nyår så gör hon det ordentligt med lyxig mat i goda vänners lag. Här tipsar Monika om sina bästa recept inför nyår, en nyårsmeny som osar lyx!

Annons

Vad bjuder du helst på för nyårsmat?

-Åh, på nyårsafton är hummer ett måste i någon form. Naturell, gratinerad eller i en soppa. Ostron står också högt i kurs! Just ostron är ju egentligen allra godast naturella men jag har ett recept på champagnegratinerade ostron som är riktigt goda. Som huvudrätt vill jag ha något riktigt matigt, kött! Kvällen är ju lång! Gärna kalvfilé och desserten får gärna vara en parfait eller glass med isfacklor i. Små fantastiska fyrverkerier.

Här hittar du festliga hummerrecept

Vad ska man laga för mat om man inte vill stå och stressa in i det sista och missa kalaset?

-Man ska aldrig stå och stressa inför kalas! Nyckeln heter förberedelser! En god gryta kan göras dagen före och nästan alla förrätter kan ju förberedas under dagen och så lägger man sista handen när gästerna är på plats!

Har du något bra tips för att imponera lite extra på gästerna?

-Ja, isfacklorna! Det blir värsta nobelfesten!

Har du tips på någon bra fördrink?

-Jag är ju ingen drinkmänniska, tyvärr. Vill ha champagne till drink och förrätt och ett riktigt gott rött vin till huvudrätten. Till tolvslaget återgår jag till champagnen!

Bra drinktilltugg?

-Åh, små snittar med anklevermousse, rödlöksmarmelad och ett dragonblad blir alltid succé liksom små smörstekta skivor av lussekatt med räkor eller forellrom, créme fraiche, rödlök och dill.

Recept: Snittar

Smarrig efterrätt?

-En parfait av något slag och med isfacklorna i vid serveringen!

Recept: Parfait

Hur brukar det gå till på nyår i din familj?

-Det har varierat senaste åren för vi har varit på resa men i många år var vi på fest i grannhuset med hur många barn och vuxna som helst och mängder med fyrverkerier! I år ska vi dit igen men nu är alla barn stora så det finns väl en risk att vi bara blir vuxna, tyvärr! Just ett nytt år är ju fantastiskt trevligt att kliva in i tillsammans med sina barn!

Allt för nyårsfesten på vår nyårssida!

NYÅRSSIDAN

Annons