Hem / Inspiration / Kändiskockar / Lotta lagar mat med kärlek
Lotta Öström

Lotta lagar mat med kärlek

Publicerad den

Lotta Öström härstammar från den lilla kommunen Kalix som ligger vackert beläget vid älv, hav och skog. Lokala råvaror och naturens skafferi spelar stora roller i Lottas matlagning. Självaste Leif Mannerström knackade på hos Lotta inför uttagningen av Sveriges Mästerkock 2018 och blev mäkta imponerad av hennes matlagning! Lottas blogg är sprängfylld av inspirerande recept, precis som hennes Instagramkonto. Här kan du läsa mer om Lotta och hennes kärlek till mat, och ta del av tre recept från hennes blogg. Receptfoto: Lotta Öström Porträttfoto: Tv4 Text: Kerstin Eriksson

Annons

Tre snabba med Lotta

När tog ditt matintresse fart?

Har nog alltid haft ett mat intresse sedan jag var liten. Minns att jag lekte att jag var i tv och lagade mat (jag gjorde mat-tv innan det alls var populärt) *skratt*. Stod hemma i köket hos pappa och mamma och pratade som jag vore med i tv. Berättade om allt jag satte ner i bunkor och grytor.

Mina föräldrar odlade väldigt mycket, så jag minns också att jag gick till trädgårdslandet och plockade salladsblad  och fyllde dessa med andra bär och grönsaker. Kunde väl knappt uttala ordet men jag sa att jag gjorde rullader. Det kan nog vara så att all min lek i köket skapat någon form av glädje och nyfikenhet av att laga mat. Men kan tänka mig att mina föräldrar var mer än less på mig där jag stod och surrade vid bänken! Vet att mamma sade till mig: ”Bara du städar undan efter dig Lotta!!” – och det gjorde jag.

Jag är ju en sådan person som drömmer väldigt mycket. Ibland törs jag knappt tala om alla tokigheter *skratt*. Men jag drömmer även en del om matlagning, kan vakna med en idé i huvudet. Min man brukar fråga mig hur fasen jag kan ha planerat middagen klart innan jag knappt har vaknat *skratt*.

Vem inspirerar dig?

Det som inspirerar mig i köket är att titta på matbilder och matlagningsprogram. Finns så många duktiga restauranger och kockar samt amatörkockar som inspirerar med sina matbilder. Instagram vimlar ju med härliga bilder och riktigt duktiga matlagare.

En person som jag tycker har fantastisk utstrålning i tv-köket är Jessica Frej – så glad och positiv tjej som det bara lyser om.  Men det som nog ger mest energi är ändå när man får positiv feedback på något recept man själv komponerat ihop.

Vilken rätt går alltid hem hos matgästerna?

När man bjuder gäster på mat har jag inte någon självklar rätt som jag bjuder på. Det kan vara allt från värsta trerätters menyn till halstrad salt strömming och mandelpotatis. Det beror helt på vad jag är sugen på. Ibland är det enkla som är det bästa!

Annons