Hem / Inspiration / Kändiskockar / Gadd föredrar ”deep mexican”
Getostquesadillas

Gadd föredrar ”deep mexican”

Publicerad den

Svenske soulkungen Eric Gadd har vid sidan om musiken ett mycket stort intresse för mat. Det är han som för det mesta står vid spisen hemma och dessutom har han en universitetsutbildning i vin.

Annons

Namn: Eric Gadd
Ålder: 42 (fyller år 31/7)
Bor: Stockholm
Familj: Hustrun Cornelia och dottern Leonora, 1
Yrke: Sångare och låtskrivare
Aktuell: Med svenskspråkiga albumet ”Stockholm står kvar men jag ligger” som släpps den 11 juni.

Inte för mycket prat och lugn, meditativ musik i bakgrunden. Så vill artisten Eric Gadd ha det när han står i köket – för det är oftast han som lagar maten hemma. Hans intresse för mat väcktes tidigt och mormor stod för inspirationen. Hemkunskap var naturligtvis favoritämnet i högstadiet och sedan dess har Eric utvecklats till en riktigt proffsig hemmakock. Gemensamt med proffskockar har han också ”problemet” med att han ofta skär och bränner sig när han lagar mat.

– Det blir lätt så när det ska gå fort och man har många rätter på gång samtidigt.

Vid sidan om maten är Eric också aktuell med nya albumet ”Stockholm står kvar men jag ligger”, en titel lånad från en av låtarna och handlar om tron att kunna välta en hel stad med sin musik.

– Klassiskt manlig självömkan, helt enkelt, säger Eric och ler.

Högst i kurs står riktig, mexikansk mat – ”deep mexican” – med influenser från indianerna. En favorit bland kokböcker är konstnärinnan Frida Kahlos, som enligt Eric är oerhört inkonsekvent och ologisk, men om man har tålamod och ork blir resultatet jättegott. Till sina bästa matupplevelser räknar Eric de gånger han fått äta husman i de länder han besökt, som Trinidad och Italien.

– Vi spelade in en video på Trinidad och några killar i crewet fixade mat från sin mamma till oss. Det var verkligen supergott!

Att Eric gillar att improvisera i köket och att han sällan följer recept till punkt och pricka framgår tydligt när han är igång i Tastelineköket. Av det han tänkt laga har han bara gjort rotfruktsgratängen tidigare – det tyder verkligen på is i magen. Eric, som vet en hel del om vin efter att ha genomgått en winemaker-utbildning vid New York university, rekommenderar det röda vinet Gnarly Head till för- och varmrätten, samt en porter till desserten.
Smaklig måltid!

12 snabba med Eric Gadd:

1. Lyssnar på när jag lagar mat:- Något meditativt, kanske Brian Eno, Arvo Pärt eller Hilliard Ensemble (en engelsk manskör). Jag vill absolut inte ha prat omkring mig när jag lagar mat och det får inte heller vara något som påminner för mycket om min egen musik, då blir jag för distraherad.

2. Största tabben i köket/Det ger jag mig aldrig på att laga igen:- Jag tabbar mig varje dag, ofta slänger jag bort och börjar om. En rätt jag drar mig för att göra är anka mole som innehåller alla ingredienser i hela världen.

3. Om bara en kock fick laga mat till mig resten av livet skulle det vara:- Mathias Dahlgren.

4. Om jag får 2 000 kr att lägga på mat:- Då kanske jag och min fru precis klarar en middag med vin på Matbaren.

5. Överskattat i köket?- Fritösen.

6. Underskattat i köket?- Soja light, den ljusare varianten av soja som jättemånga asiatiska rätter är tänka att lagas med. Den är mer bränd i tonen och inte lika salt som den mörka sojan.

7. Råvaran som alltid hinner bli gammal innan jag använder den:- Bröd står alltid och möglar hemma hos oss. Förr brukade grädden surna, men tack vare de nya förpackningarna med skruvkork händer det inte lika ofta som tur är.

8. Finns alltid i kylen hemma:- Parmesan, fast den blir väl egentligen godare om man har den i rumstemperatur.

9. Något jag skulle kunna äta varje dag:- Hoummus med 30 procent sesampasta.

10. I största hemlighet äter jag:- Smörgåsrån med mexikansk majonnäs, inte så nyttigt.

11. Det lagar jag när jag har bråttom:- Pasta med örter, vitlök och parmesan. Svamppasta är också jättegott.

12. Högtid med bästa maten:- I mitt kök blir det julen, då jag kör vanlig julmat på dagen och italiensk cannelloni på kvällen.

Annons