Hem / Inspiration / Kändiskockar / Dominika tar Östeuropa till Tastelineköket

Dominika tar Östeuropa till Tastelineköket

Publicerad den

Allt är Paolo Robertos fel, hävdar Dominika Peczynski. Hade inte han gett ut en kokbok med sina italienska fastrars recept hade hon förmodligen inte kommit på tanken att göra en egen kokbok med recept från Östeuropa. I ”Östeuropas kulinariska hemligheter” bjuder polskfödda Dominika på sina bästa matminnen från uppväxten och recepten kommer från hennes mamma som innan hon kom till Sverige har bott i Sibirien, Vitryssland, Tadzjikistan, Moskva och Warszawa. Text: Petra Månström Foto: Katja Kristoferson

Annons

Namn: Dominika Peczynski

Yrke: Pr-kvinna och kokboksförfattare

Aktuell med: kokboken ”Östeuropas kulinariska hemligheter”

Under tiden med Army of Lovers reste Dominika också en hel del i Östeuropa och samlade på sig en del recept som också finns med i kokboken. En av ambitionerna med boken är att få oss att förstå att östeuropeisk mat är så mycket mer än borsjtj och att den är otroligt god.

– Jag har irriterat mig på att folk tror att östeuropeisk mat är äcklig, grå och trist. Troligen beror det här seglivade ryktet på att folk har rest runt i de här regionerna när det varit dålig tillgång på råvaror och de har fått smaka trist mat. Men när de sedan får smaka vällagad mat från Östeuropa ändrar de sig och tycker att det är jättegott.

Med under besöket i Tastelineköket är också Dominikas dotter Hannah, 8, som trots unga år är mycket intresserad av matlagning. Det är också en av anledningarna till att kokboken tillkom – att väcka dotterns intresse för matlagning tidigt.

– Själv började jag laga mat när jag var 32, innan dess kunde jag knappt koka ett ägg. Men så blev jag ihop med en kille som var väldigt bra på att laga mat och som lärde mig mycket och nu, fem år senare, är jag jätteduktig. Dock är jag väldigt receptstyrd när jag lagar mat och behöver dessutom absolut lugn och ro i köket. Därför kör jag tyvärr ofta ut Hannah när jag sätter igång, fast hon jättegärna vill hjälpa till.

Dominika säger att hon försöker att vara mindre nojig och låta dottern få hjälpa till mer i köket.

– Annars lär de sig ju aldrig att laga mat och i värsta fall dröjer det lika länge som för mig, min mamma körde också ut mig ur köket när hon lagade mat.

Fredagsmyset hemma hos Dominika och Hannah består ofta av saltgurka skivad på längden som doppas i smetana (surgrädde, lite som crème fraiche fast lösare i formen) och flytande honung.

-Helt ljuvlig plockmat som är omöjlig att tröttna på.

Favoriten i kokboken är den georgiska kycklingen, som består av bland annat granatäpple, valnötter och saffran – vanligt förekommande råvaror i det georgiska köket.

– Min mamma brukar alltid säga att det georgiska köket är det bästa i världen och jag kan bara hålla med henne.

Med en ryskfödd mamma och en polsk pappa är en given fråga förstås vilket land som har den bästa maten.

– Svårt att svara på, men det land jag helst besöker är Ryssland och då framför allt Moskva. Hellre Moskva än New York, faktiskt. Jag gillar att det är helt sinnessjukt där, fullt ös 24 timmar om dygnet, precis som i Las Vegas. Och anarkin är total, inga jobbiga rökförbud och andra jobbiga förbud, man gör lite som man vill och det är helt underbart.

Favoritkryddan just nu är spiskummin och favoriträtten nordafrikansk köttgryta. Receptet har hon förstås hittat på Tasteline och Dominika avslöjar också att hon är en passionerad Tastelineanvändare som enligt egen utsago ”porrsurfar” på denna Sveriges bästa matsajt flera gånger om dagen.

– Det är egentligen det enda jag gör på nätet förutom att blogga.

12 snabba med Dominika:

1. Lyssnar på när jag lagar mat:

– Jag vill ha total tystnad omkring mig när jag lagar mat, annars blir jag jättestressad.

2. Största tabben i köket/Det ger jag mig aldrig på att laga igen:

– Det var någon gång för länge sedan innan jag var 32 och kunde laga mat. Jag försökte väl imponera på någon dejt och så gick det åt skogen, fast det har jag förträngt nu.

3. Om bara en kock fick laga mat till mig resten av livet skulle det vara:

– Jag är ju kär i kockarna Mathias Dahlgren och Pontus Frithiof, Nigella gillar jag också. Det är något väldigt sensuellt med matlagning, så man blir väldigt fascinerad av duktiga kockar.

4. Om jag får 2 000 kr att lägga på mat:

– Eftersom jag älskar lyx och dyra matvanor så skulle jag köpa gåslever och ostar med tryffelhonung och gå hem och svulla. Med champagne till!

5. Överskattat i köket?

– Saffran, det är ju så himla dyrt och känns ganska ute.

6. Underskattat i köket?

– Hela min kokbok går ju ut på det, att få andra att uppskatta den goda maten från Östeuropa. Rotfrukter och kål är till exempel väldigt underskattade som råvaror, tycker jag.

7. Råvaran som alltid hinner bli gammal innan jag använder den:

– Paprika, för jag hatar paprika. Persilja gillar jag inte heller, men i boken har jag offrat mig och tagit med ett par recept med det.

8. Finns alltid i kylen hemma:

– Jag är en sådan som slaviskt följer recept och köper aldrig mer än vad jag behöver för att laga rätten för dagen. Så det blir sällan något stående i min kyl, förutom ketchup och liknande.

9. Något jag skulle kunna äta varje dag:

– Mina matvanor går i skov, perioder då jag bara äter en enda rätt. Just nu är det nordafrikansk köttgryta.

10. I största hemlighet äter jag:

– Jag älskar ister och rå bacon och äter fett som folk skurit bort från köttbitarna på sin tallrik. Ister på bröd med stekt lök är också himmelskt gott. Fast jag skäms inte för det alls, så jag äter inte i hemlighet.

11. Det lagar jag när jag har bråttom:

– Potatisrätten med gräddfil och ägg som är med i kokboken är bra snabbmat, liksom svamp som går fort att steka upp.

12. Högtid med bästa maten:

– Påsk, tror jag. Jag gillar lamm, ägg med massa majjo, sparris med löjromshollandaise och allt sånt.

Annons