Hem / Inspiration / I säsong / Grill / Peters fest med helgrillad gris

Peters fest med helgrillad gris

Publicerad den

Att helgrilla en gris är inte något du svänger ihop på en halvtimme. Det tar tid och det är lite pyssel men resultatet blir fantastiskt! Samla släkt och vänner kring grillen, turas om med penslingen och njut sedan av det möra köttet som faller i bitar vid minsta beröring.

Annons

När Peter Hindersson ställer till med grillfest så skall det inte vara några fjuttiga lammracks. Nej här är det en hel rejäl gris som hamnar på grillen. Och det är inte vilken gris som helst utan en ekologisk Ibericogris.

– Det är en Rolls-royce gris med mycket smak. Den är väldigt god och har ett saftigt kött, säger Peter. Till vardags jobbar Peter med det egna företaget Bershamra Installation. Då har han inte tid att stå och grilla i 6 timmar som det faktiskt tar att grilla en hel gris. Det blir väldigt mycket kött, grisen väger uppemot 7 kg men den krymper förstås under grillningen.

– Det passar bra att samla grannar eller släkt och vänner kring grillen. Man hinner umgås under tiden grisen snurrar runt på grillen, säger Peter. Man kan helgrilla gris på många olika sätt.

Peter fyllde grisen med frukt, grönsaker och mango chutney, sydde ihop med bomullstråd och stoppnål.

– Det var lite pyssligt, nästa gång tar jag ihop den med en ståltråd istället. Med ståltråd är det lättare att justera grisen under grillningen, säger Peter.

– Att montera grisen på grillen är också lite knepigt, den är tung att hantera och den gris jag köpte fick inte riktigt plats så jag blev lite stressad och kapade benen med häcksaxen, säger Peter.

Till den grillade grisen är det gott med kryddiga potatisklyftor, en majssalsa, sallad eller andra fräscha tillbehör. Rosé eller öl passar bra till maten.

Annons