Hem / Inspiration / Hälsa / Vegan / Vegansk snabbmat med Sebastian
vegansk snabbmat
Foto: Fabian Björnstjerna

Vegansk snabbmat med Sebastian

Publicerad den

Sebastian Schauermann växte upp med en mamma som lagade mat från grunden, och alltid vegetariskt. Sebastian är själv inte vegan men beskriver i sin bok “Vegansk snabbmat: Streetfood för alla” (Norstedts) hur han, som många andra, har ledsnat på köttkonsumtionen. Det ses inte längre som ett udda livsval att utesluta kött ur ens kosthållning, och Sebastian ger med sin fantastiska kokbok läsaren inspiration och underbara recept för en ännu mer smakrik vardag! Text: Kerstin Eriksson

Annons

“Vegansk snabbmat: Streetfood för alla” (Norstedts) är fylld av färgrika och smakfulla recept för snabbt lagad vegansk mat.

Här hittar du inspiration för alla dagar i veckan, och som tur är så delar Sebastian med sig av tre recept ur boken! Smaklig spis!

vegansk snabbmat bokomslag

Tre snabba med Sebastian

1) Har du några favoritingredienser för att skapa bra textur i vegansk mat?

All mat har en textur och för att få det att bli intressant så ska man blanda olika texturer. Utgå från din huvudråvara och variera runt den. Något krämigt, till exempel en sås, någonting krispigt, kanske några rostade frön eller nått friterat till din grönsaksbiff eller vad du nu lagat.

Ju fler olika konsistenser du kan få till desto mer intressant blir det. Det är blir ju rätt tradigt med bara en linsgryta rakt uppochner, tillsätt en lite färska hackade tomater en vegansk yoghurt eller fraiche. Kanske ett rostat bröd till så har du en lyxmåltid.

2) Måste jag blötlägga alla torkade bönor?

Ja, det tycker jag. Torkade bönor innehåller ämnen som gör det svårsmält och inte hälsosamt i längden.

Jag är spontan av mig så jag använder väldigt ofta kokta bönor på burk. Det är inget skamligt i det. Det är precis som med krossade tomater, att de ofta håller en väldigt hög kvalitet och alltid perfekt kokta.

Linser, däremot, kan du vara spontan med och koka direkt. Dessutom är de klara på högst 20 minuter. Linser är min absoluta favorit då umamismaken i linser höjer dom flesta rätter. Min chili med linser är en absolut favorit.

3) Tips på en enkel vegansk dessert?

Min No cheese cake chimichanga är en vinnare i den klassen. Det går snabbt att göra och är få ingredienser och resultatet imponerar på den mest kräsna gästen.

Annons