Hem / Inspiration / Hälsa / LCHF / Low carb till vardag och fest
Foto: Lisa Wikstrand

Low carb till vardag och fest

Publicerad den

En hälsosam livsstil där det finns plats för njutning är väl vad vi alla önskar? Åse Falkman Fredrikson som driver den enormt uppskattade bloggen 56kilo.se tog för ett antal år sedan ett stort kliv bort från jojobantningens värld och fann den gyllene medelvägen. I sin kokbok “Mina favoriter” (Tukan Förlag) delar Åse med sig av sin matfilosofi, läckra recept och matnyttig fakta om low carb. Text: Kerstin Eriksson

Annons

“Mina favoriter” genomsyras av en kärlek till mat och fokus på välmående, istället för pekpinnar och vikthets. Åses kostmodell uppskattas av en stor publik – vare sig du följer LCHF, räknar kalorier eller bara vill skippa onödiga kolhydrater kommer du hitta recept på god och välsmakande mat. 

I boken hittar du recept för veckans alla dagar, men också läckra recept till finare middagar och bufféer. Här hittar du Åses blogg!

Hur gjorde du för att komma ifrån den typiska ”jojobantningen”?   

– Jag var ständigt sugen och småhungrig då jag åt alldeles för lite mättande mat och mat som triggade mig att äta mer, som snabba kolhydrater. Dessutom åt jag väldigt fettsnålt, så jag hamnade ju i perioder då jag åt alldeles för mycket och för mycket av belöningsmat som mjöl och socker. När jag väl började tanka kroppen med mat som mättar så blev jag inte så sugen på ”det vita” och det skapade en bättre balans och ledde till en vikt som var naturlig för min kropp att ligga på.

Du får oväntade middagsgäster, vad bjuder du på?

– Vi har alltid grönsaker och ost som feta, mozzarella, halloumi hemma – så gott och enkelt är att göra plåtmat! Oftast ligger det tillagat kyckling i ugnen och bladgrönsaker så en plåt med rotfrukter, blomkål, rödlök, halloumi eller feta som jag dressar med olivolja, salt, peppar och timjan och sedan gör jag en ljummen sallad med det och uppskivad kycklingfilé. Svänger ihop en god senapsdressing till kanske.

Ditt bästa tips på en low carb-dessert?

– Jag tycker pannacotta är grymt! Går snabbt att svänga ihop och sedan i kylskåp i 4 timmar. Alternativt en god limemousse som jag har med i boken. En ugnsgratinerad brie med nötter är ju också fantastiskt gott!

Annons