Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Vad får jag äta och inte?
Chiapudding med granatäpple och mandelmjölk
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Vad får jag äta och inte?

Publicerad den

Dietister och andra kostexperter brukar säga att allt är tillåtet att äta - men inte alltid. Du behöver alltså inte säga adjö till favoritgodiset eller bearnaisesåsen för all framtid, men du kan inte äta det varje dag och inte hur mycket som helst. Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Vissa förespråkar frossardagar då du får äta hur mycket som helst av vad som helst. Det är ingen bra idé eftersom det förstärker känslan av att viss mat är jätteförbjuden och att njutning endast är kopplat till frosseri (som ändå bara ger ångest). Däremot kan det vara trevligt att laga något extra gott på lördagskvällen och verkligen njuta av god choklad med hög kakaohalt eller någon annan favorit.

Vad kan jag äta?

De flesta av oss äter tomat, gurka och sallad regelbundet. Det är bra men försök att byta ut den vanliga salladen ibland mot lite mer näringsrika grönsaker som broccoli, kål, paprika, färsk spenat och bönor av olika slag. Dessa grönsaker innehåller mer fibrer och skyddande ämnen och mättar dessutom bättre.

Vad ska jag undvika?

Det finns egentligen inget som man måste undvika helt. En hel del mat innehåller dock för mycket mättat fett och socker och för lite fibrer, vitaminer och mineraler, därför kan det vara smart att äta mindre av dessa. Kom ihåg dessa tips:

Annons