Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Klimatsmart matlagning med Wonderbag

Klimatsmart matlagning med Wonderbag

Publicerad den

Vi har testat en ny sorts slowcooker som sparar på miljön! Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Sarah Collins som är uppvuxen på östkusten i Sydafrika blev inspirerad av sin mormor som brukade linda in kastruller med filtar för att isolera värmen efter tillagning på spisen. Hon kom att tänka på de miljontals familjer i utvecklingsländer som tillagar sin mat genom att bränna fotogen, paraffin eller trä. I Afrika och andra utvecklingsländer är miljöpåverkan stor eftersom de flesta familjer lagar mat via vedeldning som orsakar föroreningar och skogsskövling. Så tillsammans med sin goda vän Moshy Mathe skapades Wonderbagen som nu finns i 100000-tals hem i Afrikanska länder.

Hur funkar den?

Du kan laga allt ifrån olika typer av köttgrytor, kyckling- och grönsaksrätter till soppor. Kött som långkokas i bagen blir otroligt mört. Näringen behålls i maten och alla smaker får tid att utvecklas och riktigt gotta till sig. Ingenting kan heller koka sönder eller bränna fast. Beroende på vad du lagar varierar tillagningstiden.

Vi på Tasteline testade att laga kyckling i röd curry. Det krävdes bara 10 minuter på spisen. Sen packade vi ner grytan i Wonderbagen och 2-3 timmar senare lyfte vi ut den och då var kycklingen mör och god och grytan rykande het. Bagen håller värmen i upp till 8 timmar. Ett förslag är exempelvis att sätta igång en köttgryta på förmiddagen en söndag och sen efter en långpromenad i solen och vilostund i soffan kan du öppna bagen och simsalabim är din gryta klar. Du behöver inte stanna hemma och vakta spisen!

Därför är den så bra för miljön:

Vill du läsa mer om detta så hittar du infon här: Wonderbag

Annons