Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Ät dig snygg
Cleansesallad
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Ät dig snygg

Publicerad den

Kan man äta sig snygg och hur tar man hand om sin hud på bästa sätt? Vi frågade Minna Snickars som är hudterapeut och kvalitetsansvarig på ProForma Clinic i Stockholm. Hon menar att de flesta hudproblem går att fixa. Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Vad är hemligheten för att hålla huden i toppform?

Det finns inga hemligheter. För en fin hud behövs:

1. Tillräckligt med sömn.

2. En bra och varierad kost med lågt GI, mycket frukt och grönt och fet fisk. Viktiga ämnen är omega-3 fett, vitamin A och betakaroten, C-vitamin och zink.

3. Välmående! Mår du bra mår även din hud bra.

4. Bra hudvårdsrutiner och produkter.

5. Motion, gärna ute i friska luften.

Vad får huden att åldras snabbare?

-För mycket sol torkar ut huden och gör den känsligare. Solning kan ge ytliga blodkärl och en förtjockning av huden vilket ger fåror, så kallad läderhud. Andra skadliga faktorer är alla typer av gifter som rökning, alkohol och droger. Stress och dåliga matvanor med mycket socker och skräpmat samt brist på motion försämrar också hudhälsan.

Får man dålig hud av ost, vin, choklad och nötter?

-Det är väldigt individuellt. En del reagerar på choklad och nötter medan andra inte får besvär. För mycket mjölkprodukter kan ge milier: små vita pluppar. Testa dig fram och undvik ett livsmedel under ett par veckor för att se om det blir någon skillnad. Alkohol kan ge ytliga blodkärl. Alkisnäsan är ingen myt!

Vinglas vin

Kan man äta något för att stärka huden inför solsemestern?

-Ät en varierad kost med extra mycket antioxidanter som finns i frukt och grönsaker. Se till att få i dig vitamin C och gärna lite extra betakaroten och lykopen som finns i morötter och tomater. Viktigt är också fettsyror som omega-3, omega-6 och omega-9. Omega-3 fett får du i dig från exempelvis fet fisk som lax och kallpressad linfröolja.

Tomat

-När man är i solen behöver huden extra mycket vatten, glöm inte att dricka regelbundet. Sol ger oss D-vitamin som är viktigt för vårt immunförsvar. Skydda dig med solskyddsfaktor och undvik solen mitt på dagen men du behöver inte gå omkring med solskydd under det mörkaste vinterhalvåret i Sverige, då finns det risk att du får för lite D-vitamin. Använd heller inte tunga solkrämer runt ögonen året runt eftersom huden är tunn och känslig, solglasögon med UV skydd är bättre.

På vilket sätt påverkar stress hudhälsan?

-Om du är stressad glömmer du ofta bort att äta, hoppar över måltider, slarvar med maten, äter mer snabbmat och processad mat vilket inte är det bästa för huden. En del äter också mer godis, chips och annat skräp för att man inte har tid att göra ett vettigt mellanmål. Du kanske också glömmer bort att dricka tillräckligt med vatten och att sköta om din hud med ordentlig rengöring.

-Många sover också dåligt eller prioriterar inte sömnen. Lägger man till ett ökat alkholintag som många stressade tar till för att minska sin stress blir det ett paket med dåliga vanor som får din hud att åldras snabbare.

Hur kan man få en torr hud må lite bättre?

-Det finns många missuppfattningar vad gäller torr hud. Ofta kan det vara så att man egentligen har fet hud med yttorrhet. Du kan också få finnar för att du har för torr hud, så kallad torracne. Du kan testa att äta mer omättade fettsyror och se till att äta mycket frukt och grönt och dricka tillräckligt med vatten. Gå till en hudterapeut för att få en bedömning, råd och rätt produkter för din hud. De flesta hudproblem går att fixa med professionell hjälp.

Minnas snabba tips:

Minnas tips på hemmagjord ansiktsvård:

Jordgubbar, mosade för en uppfräschning av huden, bra för normal och fet hud.

Mosad avokado med olivolja för torr hud.

Äggvita – uppstramande för normal och fet hud, ett fint askungeknep.

Havregryn+ vatten funkar som en mild peeeling.

Gurka på ögonen medan masken verkar känns lugnande och ger klarare blick.

Annons