Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Hälsa och livskvalitet med Alexandra Charles
Alexandra Charles

Hälsa och livskvalitet med Alexandra Charles

Publicerad den

Vi på Tasteline har haft fint besök av Alexandra Charles, grundare av 1,6 och 2,6 miljonerklubben som arbetar för bästa möjliga livskvalitet och hälsa för alla kvinnor. Alexandra lagade sallad med sina favoritingredienser grönsaker och lax. Vi passade på och pratade om kvinnors komplicerade förhållande till mat och vad klubben gör för kvinnor idag. Text: Mia Troberg Foto: Sanna Livijn Wexell

Annons

Varför bildades 1,6 miljonerklubben?

– Vi bildade 1,6 miljonersklubben för att man inte tog hänsyn till genusperspektivet i tillräcklig omfattning. Kvinnor går in i väggen, arbetslivet är inte anpassat efter kvinnor och vi är pressade från alla håll. Vi tar på oss ansvar för släktingar familj, vi ska vara snygga, samtidigt skall vi vara duktiga på jobbet… fler och fler krav och kvinnor har fler krav på sig än män. Och många tycker att det är kvinnan som ska sköta det sociala, boka resor och så vidare. Svårt att få livspusslet att gå ihop, det måste jag göra någonting åt. Har jobbat på det med klubben i 18 år, berättar Alexandra.

– Först skapades klubben för åldern 45 + men sedan även för yngre med 2,6 miljonerklubben. Olika fokus på grupperna. Stress och utbrändhet finns som tema i båda grupperna. Andra områden som tas upp är äldreomsorg, forskning, preventivmedel, fysisk och psykisk hälsa, mat och medicin. Som medlem kan man delta i seminarier, föreläsningar, hälsoresor och mycket mer, säger Alexandra.

Vilket område är viktigast?

– Det som saknas är fortfarande att lyfta in genusperspektivet i allt som gäller hälsa. Föreningen arbetar för att det kvinnliga perspektivet ska finnas med inom alla områden i samhället. Likaväl som det är naturligt med kvinnlig representation inom det offentliga och ledningsgrupper, lika viktigt är det att lyfta fram det när det rör vår hälsa. Det blir en samhällsekonomisk konsekvens om vi inte gör det, säger Alexandra.

– Det är viktigt att utforska olikheterna mellan könen och lyfta in genusperspektivet när vi pratar om hälsa. Både när det gäller medicinsk forskning och framtagande av nya mediciner. Oftast får kvinnor automatiskt mediciner som bara är utprovade på män, säger Alexandra.

Något du är extra stolt över?

– Vi har som opinionsbildare drivit på för att lyfta fram hälsa.  HPV etablerades och vaccin mot livsmoderhalscancer kom in i bilden. Jag var i riksdagen och drev frågan. Jag rådgör alltid med våra medicinska experter och får underlag. Viktigt att få vaccin för att inte unga ska bli sjuka i onödan.

– Vi tar ibland upp männens hälsa, de är också välkomna. Kvinnor är intresserade av allas hälsa och på att ha ett fungerade samliv. Viktigt att belysa ex prostatacancer, skicka iväg sina män på test och upplysa, berättar Alexandra.

– Vi driver även på inom äldrevården. Äldre kvinnor känner sig ofta otrygga i hemmet, blir ångestfyllda och vill flytta till hemifrån men får inte. Varför kan inte vi själva få bestämma hur vi ska göra? Viktigt att inte stressa de gamla, de har det jobbigt nog ändå. Men det är inte personalens fel, det är systemet som måste förändras. Det är fortfarande inte bra, men bättre idag än för 18 år sedan när vi startade, säger Alexandra.

Kvinnor och mat

– I 1,6 & 2,6 miljonerklubben jobbar vi aktivt med kvinnors ofta komplicerade förhållande till mat som hänger ihop med krav både utifrån samhällspress, utseendeideal och inre krav som blir tydligt i och med vår synlighet i sociala medier.

– Alla har problem med hur man ser ut- för tjocka eller smala. Vi äter fel, har dåligt samvete. Vi belönar oss själva och tröstäter. Går att säga hur mycket som helst om detta. Vi gav i uppdrag till 6 journalister att skapa fritt inom detta område. Sedan fick de framföra sketcher med musik. Showen Matdesperat var på turné i Sverige. Budskapet var ätstörningar, med perspektiv unga tjejer eller exempelvis texter om mamma dotter, hur det yttrar sig. Sedan är det alla dessa oändliga dieter som man lyfter fram på ett fint och ömt sätt. Viktigt att inte häckla de som bantar eller provar dieter. Nya boken Lyckomyter behandlar också detta område, säger Alexandra.

Alexandra avslutar med en hälsning till alla läsare: Skaffa dig kunskap. Mer kunskap om allt ger dig kunskap att leva bättre!

För mer information, gå in på 1,6 miljonerklubben

Annons