Hem / Inspiration / Fest / Pulled pork och Tarte Tatin – två klicksuccéer i helgen
Pulled beef-burgare
Foto: Linnea Swärd

Pulled pork och Tarte Tatin – två klicksuccéer i helgen

Publicerad den

Trender kommer och går – men klassiker består. De mest klickade recepten hos oss i år har i allra högsta grad varit trendiga runt om i landet – men de är också två klassiska godingar som egentligen aldrig varit annat än heta. Vi pratar givetvis om långköraren Pulled pork och den franska delikatessen Tarte Tatin: upp- och nervänd äppelkaka. Får vi föreslå en riktig innesittarhelg med fokus på äkta matglädje? Text: Linnea Swärd

Annons

Pulled pork, eller pulled beef (de tillagas på samma sätt) är namn på den kryddiga kötträtten som kräver sin lilla tid i ugnen men som smakmässigt ger tusenfalt tillbaka. Köttet, som efter den långa tillagningstiden går att dra sönder till möra trådar med två gafflar (därav namnet) kan användas till tacos, till gratinerade nachos, burritos och mängder av andra mexikanska klassiker.

Du kan också, som vi har gjort, sleva upp den på hamburgerbröd och servera med pommes frites. Får du rester över blir köttet fantastiskt som fyllning i paj och piroger, på smörgåsen eller i en gräddig pastasås.

Den franska äppelkakan Tarte Tatin sägs ha uppstått genom ett köksmisstag i den franska orten Lamotte-Beuvron på 1880-talet. Systrarna Stéphanie och Caroline Tatin som drev Hotel Tatin skulle bjuda hotellgästerna på vanlig äppelkaka, men den stressade Stéphanie glömde äpplena som kokade i smör och socker på spisen och det hela brändes vid.

För att rädda kakan lade hon pajdegen ovanpå fyllningen istället, och ställde in hela stekpannan i ugnen. När systrarna sedan vände kakan rätt igen och gästerna fick smaka visade sig det hela vara en succé. Efter händelsen serverade systrarna alltid Tarte Tatin på hotellet.

Annons