Hem / Inspiration / Fest / Bjud på Afternoon Tea
english muffins, engelska muffins
Foto: Jurek Holzer

Bjud på Afternoon Tea

Publicerad den

Små, salta snittar med smarriga pålägg, söta kakor och självklart scones med färskost och marmelad - duka upp till en klassisk Afternoon Tea!

Annons

Traditionen med att dricka te och äta ett lättare mål mat mellan lunch och sen middag dök upp i den engelska societeten i mitten av 1800-talet. Afternoon Tea blev så småningom en smärre konstart, med porslin, dukningsregler och imponerande bakverk.

Afternoon Tea serveras på traditionella brittiska hotell och caféer, och kändast av alla är The Ritz i London. Idag är det brittiska eftermiddagsfikat så trendigt att det spridit sig över hela världen, och finns att avnjuta i de flesta av Sveriges lite större städer.

Att ordna Afternoon Tea är väldigt enkelt, eftersom det mesta utom teet serveras kallt och består av olika bakverk och bröd med pålägg. Men vi börjar självklart med det viktigaste: te. Det klassiska valet är ett svart, löst te som bryggs i en kanna och serveras med mjölk och socker vid sidan av.

Scones med färkost eller clotted cream samt marmelad är ett annat självklart inslag på bordet, samt rostat bröd. Små snittar bestående av vitt bröd eller kavring med färskost, gurka eller lax på är vanligt, liksom självklart småkakor och ”spounge cake” – sockerkaka eller andra bakverk gjorda på bakpulver.

Det mesta går att baka i förväg, och på Afternoon Tea behöver du inte imponera med segt, hembakat surdegsbröd – vitt formbröd ska det vara!

Annons