Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Vego & vin: hitta rätta vinet till vegetariska maten
vego & vin

Vego & vin: hitta rätta vinet till vegetariska maten

Publicerad den

Peter Streijffert är en kokboks- och vinskribent med ett stort och genuint intresse för vin och mat. Peter odlar mycket av sin egen mat, och tar i sin bok “Vego & vin: hitta rätta vinet till vegetariska maten” (Blue Publishing) upp hur viktigt det är att ta ansvar för miljön! I Peters bok får du följa med på en kulinarisk resa i den vegetariska världen, med tips på passande vin till hans recept. Vi fick ta del av några recept, hitta rätt vin till din vegetariska rätt med hjälp av Peter! Text: Kerstin Eriksson

Annons

Peter beskriver i sin bok “Vego & vin: hitta rätta vinet till vegetariska matent” (Blue Publishing) hur vin, mat och odling är de 3 centrala delarna i sitt liv. Han strävar efter ekologisk kost (och vin såklart), närodlat och hållbarhet.

I sin pop-up restaurang serveras mestadels naturviner till maten. Med naturviner menas viner som oftast skördats för hand, odlats utan bekämpningsmedel och inte innehåller tillsatser.

Peters erfarenheter, och gedigna kunskap om mat och vin, ligger till grunden för hans bok. Prova hans recept redan idag, och upplev maten på ett nytt sätt, med rätt sorts vin!

vego & vin, bokomslag

Matcha vegetariska rätter med vin

Det kan vara rätt klurigt att matcha vegetarisk mat och vin, vinet får inte vara för kraftigt eller för friskt. Mellan dessa två ytterligheter finns däremot alla möjligheter att hitta det perfekta vinet!

Kom ihåg att alltid kombinera matens tyngd, eller lätthet. Ju lättare maten är, desto friskare vin krävs för att passa maten. Är maten kraftig så krävs ett lika kraftigt vin!

Några tips när du ska matcha vego med vin;

Smaker från t.ex. örter, linser, bönor och nötter är lättare att matcha. Kom ihåg att ta hjälp av Systembolagets smakklockor, som tydligt visar vilka inslag vinet har. Ett recept med tyngd via krämig ost och grädde passar perfekt med ett mjukt & bärigt vin (t.ex. en Pinot Noir). Har receptet lite friskare och fräscha inslag, med t.ex. bönor och ingefära borde ett vitt vin ur kategorin ”friskt & fruktigt” passa, gärna en Pinot Gris. En riktigt söt dessert matchas med ett sött vitt vin, varför inte prova en Bonnezeaux?

Annons