Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Prova champagne och mousserande vin
bubbel champagne Nyår

Prova champagne och mousserande vin

Publicerad den

Bubbel i glaset skapar feststämning och är trevligt att bjuda på både som fördrink och till maten. Numera finns det massor att välja på i olika prisklasser. Vi samlade 23 tjejer för en maxad provning av champagne, cava, prosecco och mousserande viner. Vi valde lite billigare varianter av champagne för vi vill kunna dricka det ofta inte bara vid speciella tillfällen! Vi hittade flera favoriter och förvånades över att smaken var så olika. En sak var vi i alla fall rörande överens om och det är att champagne skapar mer skratt jämfört med vin utan bubblor! Text: Mia Troberg

Annons

Provning av champagne och mousserande vin

Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är festligt och trevligt och rätt enkelt att ordna hemma. Man kan välja att bara prova champagne eller bara cava exempelvis eller välja olika prisklasser. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen och tips på olika bubbel att prova.

Kyl flaskorna

Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Halvljummen champagne går bara inte att dricka. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering skall vara 6-9 grader. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnekorkar då flaskans kork inte går att använda efter öppning.

Servera och smaka

Öppna flaskan långsamt med en lätt lutning så att drycken inte svämmar över då den i sånt fall kan bli avslagen och förlora sin karaktär. Häll upp i långsmala glas. Njut först av doften och aromen. Smaka långsamt.

Ta reda på lite fakta om dryckerna, ursprung och årgång, vilka druvor och om det finns någon intressant fakta kring producenten. Berätta vad det är man skall tänka på när man provar:

Titta på bubblornas karaktär, hur ser de ut, är de små, stora, täta eller spridda? Skummig eller kraftig kolsyra. Hur känns det i munnen?

Hur ser färgen ut? Är den ljus, gul, mörk eller blek?

Hur smakar den? Är den söt, fyllig, syrlig, brödig, sträv, mjuk, rund, aromatiskt? Låt vinet rulla runt i munnen och om du kan så dra in lite luft mellan läpparna. Då känner du hela bredden av smaker. Vilka smaker kan du känna? Frukter, bär, örter, bröd, jäst, gummi, trä eller kanske gräs?

Ofta dricker man champagne eller annat bubbel som fördrink. Testa därför hur de passar till snittar med skagenröra, parmaskinka, oliver, pesto, ost eller andra smaker. Du kommer att bli förvånad hur smakerna kan både krocka och passa perfekt.

Här är dryckerna vi provade – olika typer och prisklass

Taittinger Brut Réserve

Nr: 7422, 405 kr

Det här är en klassiker som många känner igen och gillar. Många uppfattade det brödiga inslaget, god syra men också stänk av blyerts och kåda. Så här ska champagne smaka sa många av de som testade! Vi tycker att den passar perfekt till förrätter med fisk- och skaldjur.

Beaumont des Crayeres Fleur de Prestige

Nr: 72474, 319 kr
Det rådde delade meningar om denna. Många sa direkt att det här kommer att bli en favorit! Mindre honungssmak än i Beaumont des Crayeres Grande Reserve.

Tommasi Perla Pinot Nero Brut

Nr: 73090, 99 kr

Gott om man gillar lite sötare bubbel vilket inte alla gjorde av de som testade. Funkar bra i en sommardrink.

Gancia Prosecco Brut

Nr: 7879, 56 kr (375 ml)
Det här Proseccon gick förbi ganska obemärkt. Lite äppel och pärontoner och inte så torr.

Champagne Taittinger Nocturne

Nr: 7597, 449 kr

Den här Tattingern uppfattades som mer fyllig än den klassiska. Mer karaktär, lång eftersmak och en del sa att den vanliga Tattingern plötsligt kändes mer ointressant när man provat denna. Det här blev mångas favorit. Den uppfattades inte fullt lika torr som champagne brukar smaka. Den här kan passa till asiatiska smaker eller mildare fiskrätter tyckte vi. Den roliga designen gör ju denna champagne till ett givet val på nyårsafton!

Rivarose

Nr: 70962, 79 SEK

Mycket trevligt bubbel för en liten peng! Vacker flaska och små rosa bubblor gör det här till ett riktigt bra alternativ till champagne. Lagom torrt och smak av bär och grapefrukt. Fruktig favorit i solen! Vi ser framför oss en bjudning i trädgården med brieost och frukter, parmaskinka och några flaskor Rivarose.

El Miracle Cava Brut

Nr: 7700, 79 kr

Gott, friskt och fräscht. Många blev förvånade över det låga priset. Här får man mycket god Cava i glaset för en billig peng. Lagom syra och brödiga toner. God fruktighet och fina bubblor. Ett givet val för en större fest där man vill bjuda på bubbel utan att ruinera sig.

Beaumont des Crayeres Grande Reserve

Nr: 7891, 229 kr

Här kände vi en tydlig honungssmak men också äpple och en aning gummi sa någon. En del gillade honungssmaken medan andra tyckte den var för tydlig. Vi tror att det här är en bra champagne att välkomna gästerna med, den klarar sig alldeles utmärkt på egen hand utan tilltugg.

Santa Julia Brut Blanc de Blancs

Nr: 7788, 99 kr

Väldigt delade meningar om denna. En del tyckte det fanns smak av lite övermogen frukt medan andra uppfattade det som ett fruktigt bubbel med äppel- och citrustoner och lite örtighet. Kan passa till charkbricka men också till asiatiska laxrätter.

Alexandre Bonnet Grand Reserve Brut

Nr: 7555, 300 kr

Brödig var den första smaken vi kände. Sen kom toner av äpple och citrus. Vi testade denna till ost vilket funkade alldeles utmärkt. Lång eftersmak. Passar som fördrink.

Faustino Cava Brut

Nr: 85284, 89 kr

Fruktig Cava med ganska frisk smak och toner av övermogen frukt. Kan passa till en sallad eller till brieost.

Crémant d'Alsace

Nr: 76567, 155 kr

Cremant d’Alsace, Frankrike’

Fräsch lättsam med fina små bubblor. I smaken finner man toner av citrus mineraler och en fin balanserad syra. Passar utmärkt som en aperitif, gärna till ostron och skaldjur

Så här sabrerar du champagne!

Annons