Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Budget och lyx i midsommar

Budget och lyx i midsommar

Publicerad den

Budgetvin till stora festen eller finbuteljer till lyxmiddagen - här är 21 goda midsommarviner med höga betyg! Vintips: Camilla Settlin och Ulrika Karlsson

Annons

Mauro Primitivo
Apulien, Italien, 2021, 750 ml
Rött

Pris: 81 kr
Provat: den 14 november 2011
Passar till: Fläskkött, Lammkött, Nötkött, Vilt
Huvuddruva: Primitivo
Producent: Nordic Sea Winery
Alkoholhalt:14%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 32364

Så smakar det: En storsäljare på Systembolaget. Mauro Primitivo är ett trevligt vin från Italiens klack, Apulien. Gjort till fullo av druvan primitivo. Smakrikt och mulligt med syltig varm frukt och antydan av söt lakrits och vanilj. Livligare syra hade bidragit med bättre spänst. Passar till mycket, som ljust kött och nöt men även till vissa mildare vilträtter.

Mauro Primitivo

Ramos Reserva
Alentejo, Portugal, 2020, 750 ml
Rött

Pris: 91 kr
Provat:den 27 mars 2012
Passar till: Kyckling, Fläskkött, Fågel
Huvuddruva: druvblandning
Producent: João Portugal Ramos
Alkoholhalt: 14%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 6139

Så smakar det: Druvblandat rött i, fortfarande i prima form. Doft och smak bjuder framförallt röda bär tillsammans med äpplen, vanilj och läder. Allt i medelfyllig stil med bra struktur, balans och kännbar strävhet. Allround och lättdrucket till enklare kötträtter.

Ramos Reserva

Mateus Rosé
Portugal, 750 ml
Rosévin

Pris: 77 kr
Provat: den 24 april 2012
Passar till: Fisk, Grönsaker
Huvuddruva: druvblandning
Producent: Sogrape
Alkoholhalt: 11%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 2571

Så smakar det: God gammal trotjänare i välkänd flaska, dessutom av jämn och bra kvalitet. Lättdrucket och insmickrande med trevlig koncentration av ren frukt. Doften är frisk av röda äpplen, rosor och fruktkarameller. Smaken är lite spritsig och påminner om hallonkarameller och mandel med antydan till grapefrukt i avslutningen, därtill med bra spänst aningen sötma som dröjer sig kvar. Törstsläckare i sommarvärmen.

Mateus Rosé

Neethlingshof Sauvignon Blanc
Sydafrika, 2016, 750 ml
Torrt vitt

Pris: 111 kr
Provat:den 20 juni 2011
Passar till: Fisk, Grönsaker, Skaldjur, Ost
Huvuddruva: Sauvignon Blanc
Producent: Neethlingshof Estate
Alkoholhalt:14%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 28006

Så smakar det: Gott och läskande. Omisskännlig sauvignon blanc genom massor av krusbär, fläder och färska örter. Därtill med uppfriskande syra och inslag av citrusfrukter i form av lime och grapefrukt. Ett mycket uppfriskande vin i allehanda sammanhang. Själva egendomen Neethlingshof Estate är mycket vackert belägen i Stellenbosch och grundades 1692 och är därmed en av de äldsta i området. Själva namnet grundar sig i ägaren och tillika borgmästaren Marthinus Laurentious Neethling. Här görs en hel del spännande viner av bland annat gewürztraminer och late harvest riesling (söta viner). Egendomen har dessutom en välrenommerad restaurang som är väl värd ett besök.

Neethlingshof Sauvignon Blanc

Château Bonnet
Bordeaux, Frankrike, 2011, 750 ml
Torrt vitt

Pris: 101 kr
Provat: den 27 mars 2021
Passar till: Fisk, Grönsaker, Skaldjur
Huvuddruva: druvblandning
Producent: André Lurton
Alkoholhalt:12%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 4151

Så smakar det: Törstsläckande och mycket användbart! Ett vin som håller mycket bra kvalitet mellan årgångarna. Vinet är aromatiskt med inslag av tropiska frukter, tydliga passionsfrukt, örter och vinbärsblad med aptitretande syra och riklig koncentration. Druvblandningen består av de Bordeauxtypiska vita druvorna semillon, sauvignon blanc och muscadelle. Ett riktigt stilsäkert köp! Mannen bakom vinet, André Lurton, har en betydande position i vinvärlden och är idag en av de största vingårdsägarna i Bordeaux, Frankrike. Slottsegendomarna är flera men där Château Bonnet är en av de största med egen buteljering. Slottet har varit i familjens ägo sedan 1889, men byggdes redan 1788. Alla druvor som används till vinet kommer från Lurtons egna ägor, vilket är toppen ur kvalitetssynpunkt.

Château Bonnet

Albia Rosé
Toscana, Italien, 2021, 750 ml
Rosévin

Pris: 131 kr
Provat: den 24 april 2012
Passar till: Fisk, Grönsaker
Huvuddruva: druvblandning
Producent: Barone Ricasoli
Alkoholhalt: 12,5%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 2248

Så smakar det: Enkelt och perfekt bersåmingelvin! Blekrosa till färgen med inbjudande doft av hallon, röda vinbär, örter och aningen parfym. Smaken är frisk, körsbärslik och lättsam. En stämningshöjare från Toscana som släcker törsten i sommarvärmen!

Albia Rosé

Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon
Sicilien, Italien, 2021, 750 ml
Rött

Pris: 101 kr
Provat: den 27 mars 2012
Passar till: Pasta, Fågel, Lammkött, Nötkött
Huvuddruva: druvblandning
Producent: Nordic Sea Winery
Alkoholhalt: 14%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 32452

Så smakar det: Ett vin som håller måttet, med jämn kvalitet och insmickrande kvalitet är det en publikfavorit. Doften är mjuk med sötmogna plommon, blåbär och gräddkola i fokus. Smaken visar koncentration och bra spänst med torkade kryddor och mogna, sötaktiga blåbär med lätt fatkaraktär och viss strävhet. Ett intensivt vin i god balans.

Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon

Exklusivt

Pierre Peters Cuvée de Réserve
Champagne, Frankrike, 750 ml
Torrt mousserande

Pris: 421 kr
Provat: den 13 oktober 2011
Passar till: Fisk, Grönsaker, Skaldjur
Huvuddruva: Chardonnay
Producent: Pierre Peters
Alkoholhalt: 12%
Lagring: Kan lagras
Artikelnr: 7350

Så smakar det: Mycket välgjort och balanserat, en champagne som håller stadigt hög kvalitet. Här bjuds elegans och livlig syra med tydliga äppletoner. Här finns även citrus, jäst, bröd, päron och mineral. Smaken känns ren, fräsch och frisk i aptitretande stil med påtaglig mineralitet. Ett mycket bra köp till mängder av tillfällen!

Pierre Peters Cuvée de Réserve

Le Volte
Toscana, Italien, 2020, 750 ml
Rött

Pris: 181 kr
Provat: den 27 mars 2012
Passar till: Kalv, Lammkött, Nötkött, Vilt
Huvuddruva: druvblandning
Producent: Tenuta dell’Ornellaia
Alkoholhalt: 14%
Lagring: Kan lagras
Artikelnr: 32472

Så smakar det: Ett av Systembolagets jämnaste viner, ständigt ger vi det hösta betyg. En läcker blandning druvor av sangiovese, cabernet sauvignon och merlot. I balans trots sin ungdomligt strama, lite busiga och friska framtoning. Bigarråer, svarta vinbär, anis, nougat och ekfat är främsta inslagen. Livlig syra och viss strävhet är andra komponenter. Eftersmaken präglas av aningen eldighet toner. Funkar bra till mycket, grillat kött är en lämplig kombination. Trots sin ungdom är det ett fantastiskt vin och det funkar att lagra.

Le Volte

Stoneleigh Chardonnay
Marlborough, Nya Zeeland, 2020, 750 ml
Torrt vitt

Pris: 121 kr
Provat: den 23 februari 2012
Passar till: Fisk, Fågel, Grönsaker, Ost
Huvuddruva: Chardonnay
Producent: Stoneleigh Vineyards
Alkoholhalt:13%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 6427

Så smakar det: Chardonnay i utmärkt form! Vi höjer betyget till högsta möjliga för härliga och framförallt jämna stilen. Doften är frisk och elegant med dominerande inslag av gula äpplen, kryddor, lime och tallbarr. Smaken bjuder härlig koncentration och balans med sublimt gulfruktiga tongångar och delikat syra. Här bjuds balanserad ekfatskaraktär i bra samspel med mogen frukt. Gör sig allra bäst tillsammans med mat. Producenten Stoneleigh Vineyards håller till i området Marlborough på den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydö. Här har man flest antal soltimmar i hela landet i kombination med en karg jordmån, vilket skapar goda förutsättningar för vinodling. Marken är täckt av stora stenar som ger bra dränering och därtill bibehåller värmen från dagens solljus som sedan skyddar mot frost under de kalla nätterna. Den vanligaste druvan som odlas i området är sauvignon blanc, men här finns även pinot noir, riesling och chardonnay som ger mycket goda resultat.

Stoneleigh Chardonnay
Annons