Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Anette Rosvalls bästa höstmat med vintips

Anette Rosvalls bästa höstmat med vintips

Publicerad den

Vi har träffat Anette Rosvall som är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stylist med fokus på dessert, mat & vin. Hon har gett ut ett flertal kokböcker men jobbar även som matskribent. Vi är nyfikna på vad som finns på hennes tallrik i höst och vilka viner hon väljer till rätterna.

Annons

– Alla behöver äta och dricka, min passion är att utan pekpinnar, på ett lustfullt sätt, få människor att bli intresserade av vad de stoppar i munnen, säger Anette.

Vilken sorts vin tycker du passar extra bra under hösten?

– Med höstens mat och väder känns det naturligt att mysa in sig, tända ljus och koka långkok. Man vill gå ifrån det lätta till det lite tyngre i både mat- och dryckesväg. Viner med lite mera smak och tryck finns det lite överallt men några av mina favoritregioner just nu är Douro i Portugal, Swartland i Sydafrika och Riesling i Tyskland, säger Anette.

– Det är regioner med både nytänk men även med tradition, kultur och massor av viner i alla prisklasser. Sedan tror jag inte att jag är ensam om att älska det bubbliga. Det fungerar alltid och är helt enkelt underbart. Man känner sig lyxig när man unnar sig ett glas champange. En av mina favoriter är Gosset Grand Rosé det är nämligen både bubbligt och rosa, kan det bli bättre?

Har du något säkert vintips till hösten klassiska köttgrytor?

– Till de mustiga höstgrytorna vill man som sagt ha ett vin som har lite kraft och karaktär. Men vilket vin beror alldeles på vad det är man lagar. Är det t ex en Boeuf Bourgignon med nötkött, svamp och små steklökar du lagar så vill du matcha den med ett vin som har mycket smak, fruktighet och lite sträv fatkaraktär, säger Anette.

Vilka rätter lagar du i höst?

– Jag har hängt på trenden flexivore eller som vi kallar det i en Facebookgrupp Feg-vego. Att laga mat där det animaliska proteinet bara blir smaksättare. Jag är för förtjust i kött för att sluta helt, men jag vill absolut försöka minska mitt avtryck på jorden och då är det här ett ypperligt sätt. Jag lägger varje måndag upp en vego/feg-vegorätt på det digitala magasinet DinVinguide senast en polentakräm med svamp- och parmesanragu, säger Anette

– Boeuf Bourgignon med palsternacks- och sellerimos är en favorit. Om du vill dricka vin så provar du med ett vin ifrån Rhônedalen i Frankrike Crozes Heremitage Cave de Tain #2815 vars lite sträva tanniner klarar av köttets struktur. Bär örter och peppar är smaker som du också kan upptäcka i vinet, säger Anette.

– En annan god hösträtt är pumpasoppa med äppel- och baconhack. Till den här rätten passar en halvtorr Riesling som handen i handsken. Jag vet att vi svenskar är lite skraja för halvtorra viner, men när man som i det här fallet har en liten chilihetta i maten så behövs sötman i vinet som en liten balsam för tungan. Prova med Kloster Erbacher Riesling Spätlese #6257 för 119kr. Vinet smakar friskt och fruktigt och har en liten ton av tropisk söt frukt och mineral, säger Anette.

– Tarte Tatin med vispad creme fraiche passar perfekt tillsammans med Brännlands iscider #2918 (förra årets nummer, kommer ny årgång nu i oktober). Ett sött vin gjort på svenska frysta äpplen. Det smakar så klart äpple men även karamell, vanilj, apelsin och honung. Känns svalkande, syrligt och inte alls för sött pga av den höga, goda fruktsyran, säger Anette.

Dina bästa vintips till de omåttligt populära rätterna pulled pork och pulled beef?

– Pulled pork skulle med största sannolikhet få sällskap av en öl. Jag är riktigt förtjust i ölen Leon från Omnipollo #1693 för 49,90 för en halvlitersflaska som smakar humle, aprikos, apelsin och örter. Vill man dricka vin så skall man välja ett med lite bärig sötma t ex Handcraft Petite Sirah 2012 (nr 70534, 99 kr) Vinet har bra och ganska kraftig smak av mörk frukt, söta bär och rostade toner av fat och kaffe, säger Anette.

Annons