Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Äkta champagne i sommar

Äkta champagne i sommar

Publicerad den

Sommartider är festtider, och på kylskåpet sitter minst ett bröllopsinbjudan. Fira brudparet med en flaska äkta bubblor, eller lyxa själv, för den delen: Här är experternas absoluta favoriter, väl värda pengarna! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Champagne är mousserande vin som bara får komma från Champagne i norra Frankrike, basta! Allt annat bubbel benämns som mousserande viner och termer som cava, sekt och spumante särskiljer ursprungen.

Champagne är inte bara smak, det är lika mycket känsla kring den lyxiga drycken. Regionens svala klimat och kalkrika jordar bidrar till vinernas spänst, att lagen därtill säger att den andra jäsningen måste ske i flaska gör att bubblorna blir betydligt bättre än vid enklare metoder.

Och smakar det så kostar det, i Champagne har man vett att ta betalt och även de enklaste av viner kostar flera hundra kronor. Men allt är inte värt pengarna, även i Champagne produceras en hel del skräp.

Vi har provat gott bubbel i hanterbart prisläge, champagne som bjuder upplevelse i sommarnatten. Servera den runt 12 grader och kom ihåg att den lyxiga drycken passar det mesta i matväg.

André Clouet Grande Réserve

7686, 299 kr
750 ml

Publikfriare som finns i alla storlekar, halv-, hel- och magnumbutelj. Stilsäkert i torr och insmickrande tappning, bröd och nougat samsas med sötmogna äpplen och lime.

André Clouet Grande Réserve

Delamotte Brut

7351, 425 kr
750 ml

Bästa törstsläckaren i sommar, ett bubbel med härlig spänst och massiv syra. Citrus och gröna äpplen dominerar. Vi gillar stilen!

Delamotte Brut

Jacquart Brut Mosaïque Rosé

77676, 489 kr
750 ml

Rosé i torr tappning, lingon och röda vinbär blandas med lime och aningen vanilj. En bra start på festligheterna!

Jacquart Brut Mosaïque Rosé

Legras & Haas Grand Cru Blanc de Blancs

76477, 366 kr
750 ml

Favoritskumpa som bjuder härlig mix av mineral och pomerans, därtill med nougat i eftersmaken. Serveras väl kylt!

2006 Legras & Haas Grand Cru Blanc de Blancs

Palmer & Co Brut Reserve

7372, 289 kr
750 ml

Pinot noir och chardonnay, druvblandningen ger champagne med intensiv smak och rundad syra. Matig i stilen och vinet lirar utmärkt med grillat av fisk och kyckling.

Palmer & Co Brut Reserve

Pierre Peters Cuvée de Réserve

7350, 359 kr
750 ml

Smakrikt, moget och med inslag av mjölkchoklad och gula äpplen. Bubbel som finns i halv-, hel- och magnumbutelj. Bra köp!

Pierre Peters Cuvée de Réserve
Annons