Hem / Inspiration / Dryck / Starka drycker / Lilla romskolan
rum punch
Foto: Per Olsson

Lilla romskolan

Publicerad den

Det finns inget patent på ordet "rom". Resultatet blir en uppsjö av olika sorter, smaker och ursprungsländer. Till och med tillverkningssätt och råvaror skiljer sig åt.

Annons

Romsorternas minsta gemensamma nämnare är, förutom alkohol, socker. Rhum agricole är en spritsort som är gjord på sockerrörssaft. Industriell är tillverkad på melass.

Ljus rom 

Smak: Ren eldig spritsmak. Stickigare smak än vårt eget brännvin, mer karaktäristiskt då sockersmaken slår igenom. Det som slår igenom påminner i sin tur om den stickiga smaken som du känner om du suger hårt på en sockerbit.

Vad är det egentligen: Ljus rom görs oftast på melass. Det vill säga sockerproduktionens rester. Den får jäsa och därefter bränner företagen den jästa massan i stora kolonnpannor. Den färdiga produkten tappas sedan upp på flaska och säljs så snart som möjligt.

Drinkar: Ljus rom är bra till drinkar. Billig i alla länder, utom Sverige. Enkel att blanda. Allra helst med andra spritsorter som frukt- och bärlikörer. Piña Colada är ett exempel. Strawberry frozen daiquiri ett annat.

Mörk rom 

Smak: Ofta rundare finare spritsmak än den ljusa. De som lagrats på fat av ädelträ är riktigt fina och många förväxlar smaken med lagrad, mild cognac eller whisky. 

Vad är det egentligen: Kan framställas av både melass och sockerrörssaft. Den senare är finare och förekommer bara i romsorter från Martinique och Guadeloupe. Mörk rom kan destilleras som den ljusa. Kan även destilleras på samma sätt som whisky eller cognac, det vill säga i stora runda kopparkärl, som kallas ”pot stills”. 

Den mörka färgen kommer förhoppningsvis från en lagring, då en hel del av producenterna faktiskt färgar sin rom. De vanligaste faten har tidigare används till bourbon. Det är lagringstiden som räknas, inte flaskans ålder. En romsort från 1920-talet kan därför vara treårig. 

Drinkar: Romsorter, som inte har en extrem lagringstid, halvmörka, golden, som många kallar dem är goda att blanda. Fungera alldeles utmärkt i enkla drinkar som Cuba Libre eller Fidel Castro – groggen med rom, gingerale och färskpressad lime.   

Visste du att 

Här i Sverige kan du bl.a. köpa eller beställa dessa via Systembolaget: 

Appelton Estate, Barracuda Rum, El dorado 15 years, Havana Club 7 anos, Mount Gay, Negrita, Western Pearl, 1796, 1970, Gran reserva anejo, Havanna Club anejo, Selecto extra anejo.

Annons