Artikel

Sill och gravad lax som gravid?

Vid påsk, midsommar och jul kan det vara extra svårt att hålla ordning på vilka kostråd som egentligen gäller för gravida. Ta hjälp av vår enkla checklista!
Text: Julia Olsson

Vad får man egentligen äta som gravid? Alla kommer med råd till höger och vänster, och det är inte lätt att veta vad man ska lyssna på och ta till sig utav. Vid de svenska högtiderna som påsk, midsommar och jul blir det ofta extra svårt. Vi har gått igenom de vanligaste rätterna, och stämt av dem mot Vårdguidens och Livsmedelsverkets rekommendationer.

Inlagd sill – Det är viktigt att äta fisk som gravid. Vissa fiskar, exempelvis strömming (sill fiskad på östkusten) kan dock innehålla höga halter miljögifter och bör därför ätas med måtta. Högst 2-3 gånger per år enligt rekommendation.

Gravad och kallrökt lax – Även om fisk är viktigt, bör all vakuumförpackad fisk undvikas av gravida. Det eftersom den kan innehålla bakterien Listeria. Nyrökt eller nygravad lax (exempelvis hemmaggravad lax) går däremot bra.

Ägg och rom – Ägg är generellt sett bra för dig som är gravid, men tänk på att det är en problemprodukt på alla buffébord. Det samlar lätt på sig otrevliga bakterier som du ogärna smittas av – oavsett gravid eller inte.

Kött – Vid påsk är det lamm som gäller för de flesta, vid midsommar ska det ofta grillas och vid jul kan man hitta skinka på nästan alla julbord. Oavsett högtid och vilket kött det bjuds på, så är det viktigt att det är ordentligt genomstekt.

Dessertostar – Undvik mögelostar (exempelvis brie, camembert, gorgonzola och chèvre) och kittostar (exempelvis tallegio) när du är gravid. Det finns en risk att även de innehåller bakterien Listeria. Hårdostar (exempelvis parmesan, pecorino och manchego), fetaost, mozzarella och ricotta, samt all upphettad ost, går däremot bra. Fråga om råd i ostdisken!

Charkuterier – Torkat, kallrökt och gravat kött (exempelvis parmaskinka och salami) kan innehålla parasiten toxoplasma. Risken är liten, men för att vara på den säkra sidan kan du först frysa in köttet i tre dygn. Då dör eventuella parasiter. Tänk också på risken för Listeriabakterien även här, och undvik vakuumförpackade produkter som fått ligga för länge.

Recept