Pizza med parmaskinka
Artikel

Rätt dryck till pizzafesten

Pizzafest är lätt att fixa. Bjud hem vänner och bekanta, beställ dina favoritpizzor direkt från någon erkänd pizzeria eller så gör ni pizzorna från grunden tillsammans hemma i köket, vilket egentligen är så mycket trevligare. En lite smidigare väg att gå är att beställa goda ”Margherita-pizzor” från duktig pizzabagare som du sedan toppar med allehanda godsaker som salami, lufttorkad skinka, skaldjur, kallrökt lax, oliver, mer mozzarella, marinerade soltorkade tomater, pesto eller vad som nu önskas. Mums! I dryckesväg är de passande alternativen många; vitt, rosé, rött eller öl … vi tipsar om goda köp.
Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Drycker från Systembolaget

2012 Tegernseerhof

Vitt

2016 Tegernseerhof

Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd

Österrike, 98558

199 kr, 750 ml

Sätter guldkant på festen, gärna till pizzan toppad med fisk och skaldjur om vi får välja. Vinet är fantastiskt gott med lätt vaniljkryddig gul frukt i stil med päron, äpplen och gula plommon, allt med bra koncentration och balans.

2012 Penfolds Rawson's Retreat Semillon Chardonnay

2014 Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay

Australien, 6941
82 kr, 750 ml

Budgetvin som håller måttet med råge, den publikfriande stilen kantas av honungsmelon, gul fruktighet och trevlig syra. Vi dricker det gärna till pizzan med extra mycket grönsaker, mozzarella och lax.

2012 Les Lauzeraies Tavel

Rosé

2016 Les Lauzeraies Tavel

Frankrike, 2724
115 kr, 750 ml

Läskande rosé från Rhônedalen sitter fint till pizzan toppad med mozzarella, lufttorkad skinka och oliver. Vinet är torrt med uppfriskande syra där toner av körsbär, hallon och vinbär påminner i doft och smak.

Rött

2016 Tajano Rosso Piceno

Italien, 6090
85 kr, 750 ml

Ekologiskt rött från italienska östkusten matchar smakrika varianter av pizzor, gärna med kött. Vinet bjuder god koncentration fylld av både mörka och röda bär i kombination med viss strävhet och pigg syra.

2009 Stielle

Italien, 99199

169 kr, 750 ml

Lyxa till festen med detta ljuvligt goda rödvin från Toscana, gjort av druvorna sangiovese och cabernet sauvignon. Vinet är rödbrunt till färgen med härlig mognad och nyansrikedom; körsbär, plommon, röda äpplen, läder och ekfat fyller karaktären. Matchar oxfilé, bresaola och lagrad ost på pizzan.

Brooklyn East India Pale Ale

Öl

Brooklyn East India Pale Ale

USA, 1688
25.90 kr, 6.9%, 355 ml

Fruktigt, nyanserat och inbjudande öl i ljus bärnstensfärg. Helheten är maltig, kryddig och lättdrucken med toner av aprikos och sirapslimpa där beskan dyker upp i avslutningen. Perfekt till pizza med skinka, kött och annat gott.

MatHem distribuerar vin via Winefinder

logga utan bildrand, logo, mathem

Recept