Hem / Recept / Finsk Sima till Valborg

Finsk Sima till Valborg

Betyg: 3.53 av 5
274 röster
Medel
Annons

(ska ej förväxlas med mjöd). I Finland gör man Sima och munkar till första maj. Detta är porlande dryck till varma sommardagar och förr i tiden vi hade det som dryck när man arbetade ute på åker, (män drack mest hemmagjort svagdricka men också sima). Sima innehåller ingen alkohol och är helt annat än mjöd, som dem gjorde i norden på Vikingatiden. Översättning att sima är mjöd på svenska är missvisande. Detta är ett dryck också för barn.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

10 port
 • 8 l
  vatten
 • 500 g
  farinsocker
 • 500 g
  strösocker
 • 2 st
  apelsin(er)
 • 2 st
  citron(er)
 • 2 bitar
  jäst, (2 ärtstora bitar färsk jäst)
 • 5 st
  russin
Annons

Gör så här

 1. 1. Tvätta citroner och apelsiner med hett vatten och rotborste. Skala citrusfrukter med potatisskalare och häll skalet till ren 10 l hink eller kastrull, (inget av det vita får komma med och ej kärnor heller) tillsätt citron- och appelsinsaft och sockret. Det går också bra att bara skiva citrusfrukter, utan den vita, eller både skiva och pressa en del av frukten.
 2. 2. Koka 4 liter vatten och häll den också till hink. Rör till så att socker smälter. Tillsätt resten av 4 l vatten.
 3. 3. Rör jäst till en liten del rumsvarmt saft och blanda till hinken. (Allt ska vara rumsvarmt). Låt drickan jäsa en dygn under locket eller handduk.
 4. 4. Nästa dag: Häll sima försiktigt till en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen reduceras redan i detta skede bort, den har sjunkit på botten. Akta så att ingen jäst kommer med. Kasta bort grumlig bottensats.
 5. 5. Sila sedan försiktigt drickan från skal och fruktkött, till riktigt rena flaskor som har i botten 1 tsk socker och några russin (3-5 st). Stäng med korkar och låt sima stå i svalt (kylskåp eller källare) ca. en vecka, gärna två. Man behöver tålamod att göra sima.
 6. Fortsättning efter annonsen
 7. 6. Korkar kan vara i början lite löst stängda för att hindra dem att explodera. För jästen arbetar fortvarande för att göra sima klar från jästrester.
 8. 7. Siman är klar när russinen stannar kvar på ytan och ej åker mera upp och ner. Det har bildats härliga luftbubblor och är härligt friskt och läskande. Skaka inte flaskan. Oöpnad flaska håller flera månader i kylskåp. Serveras kallt.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.53 av 5 (274 röster)

Frågor, tips och kommentarer