kvargFoto: Nurlan Emir
Artikel

Vardagsfrukost

Att duka fram en frukost på en kvart hinner de flesta med på morgonen. Här hittar du tips och ett gäng recept för en frukost som ger riktigt bra magkänsla:

En frukost som ska ätas varje dag måste framför allt vara nyttig, men ska kunna varieras för att kännas inspirerande. Gröt är snabblagat (går att tillaga i mikron) och mättande. Köp gott färdigskivat fullkornsbröd till frukost, fullkornsbröd är gott även efter flera dagar i skafferiet.

Förvara färdigskivat pålägg som skinka i plastburkar i kylen, det är fräschare än vakuumpaketen. Gurka och paprika kan man ta skivor av flera dagar, tomater mjuknar snabbare. Spara en skiva bröd till sist, ät den långsamt med marmelad och ost på. Förbered din egen müsli och välj dina olika favoriter av tokad frukt som smaksättning.

Genvägen till färskt bröd: Grädda bake off-bröd eller bullar precis före frukosten.

Mer plats för morgontidningen: Duka upp en liten frukostbuffé på köksbänken. Då kan alla plocka vad var och en vill ha och man slipper trängseln på matbordet om man är många. Variera utbudet: Det är lätt att fastna i vanor. Framför allt kan man vara trög just på morgonen.

Det är i affären förnyelse kan ske. Här är några idéer på hur man kan få en roligare vardag. Köp en annorlunda tesort nästa gång du går till affären. Köp lösvikt, du kommer att märka skillnaden. Byt ut leverpastejen och den prickiga korven mot lite lufttorkad skinka, mortadella eller rökt kalkon.

Gör som på caféer och restauranger, garnera och sätt smak på mackorna. Rödlöksringar, basilikakvistar och Dijonsenap ger smak och ser bra ut. Du har väl inte glömt bort Kung Gustavs goda sardiner i tomatsås? Ta en titt i konservhyllan där du kan hitta många spännande saker.

Recept