Hem / Inspiration / Övrigt / Vi satt uppe till klockan fyra och åt

Vi satt uppe till klockan fyra och åt

Publicerad den

Årets Hemmakock: På sina matbloggar är Lena, Dagmar och Anne vana att dela med sig av recept. I finalen bjuder de på sin Stockholmschili med Coca Cola och hembakade dinkelchips:

Annons

Årets upplaga av Årets Hemmakock är avgjord. Vinnarna blev Anne Skoogh, Dagmar Thylander och Lena Scott från Södermanland.

Läs mer om finalen och vinnarna här.

Finalist: Anne Skoogh (tävlar med Dagmar Thylander och Lena Scott)
Landskap: Sörmland
Tävlar med: Stockholmschili

Hur känns det?

– Oj vad roligt! Jag måste ringa de andra direkt, det här var häftigt.

Berätta om tävlingsbidraget!

– Jag, Lena och Dagmar umgås mycket och lagar ofta mat tillsammans. En sak som vi har gemensamt är att vi alla älskar amerikansk matlagning – mat måste ju ha mycket ost och bacon för att bli gott! Vi gör gärna amerikansk chili men nu ville vi tänka lite annorlunda. Istället för att hälla i öl i chilin tog vi därför Coca Cola, och med dinkelchipsen uppdateras rätten lite. Dinkelchipsen är en variation på ett kexrecept från en amerikansk bagare och chilin är genuint påhittad av oss tre.

När passar er maträtt bäst?

– En helg förslagsvis, eftersom chilin tar ganska lång tid att göra. Den är mysig att äta på hösten eller vintern, kanske efter en höstpromenad. Man kan ju gå medan grytan puttrar på spisen eftersom den sköter sig själv. Dinkelchipsen är lite överkurs, så man kan köpa vanliga nachos om man inte orkar ställa sig och baka.

Hur känns det att tävla med egen matlagning?

– Det är bara jätteroligt! Vi matbloggar alla tre och är därför vana vid att dela med oss, både av recept och av våra liv. Men det är klart att det känns väldigt nervöst att laga mat inför publik.

Har ni kommit på någon strategi än?

– Nej, inte alls! Vi får låta maten tala för sig själv. Vi har ju ett litet övertag eftersom vi tävlar på hemmaplan med vår Stockholmschili. Det hade inte funkat lika bra i Göteborg, till exempel.

Vad är det bästa matminnet ni har tillsammans?

– Varje trettondagsafton har vi tjejer något som vi kallar för ”13 rätter på 13-dan”. Då är vi fyra par som gör 13 smårätter och äter tillsammans. Det är riktigt mysigt och spännande eftersom vi alla är väldigt nyfikna på matlagning och hittar på alla möjliga rätter. Nu har vi haft den här traditionen i tre år och vi börjar lära oss hur stora portioner vi ska göra, nämligen jättesmå. Förra året satt vi uppe till klockan fyra på natten och bara åt!

Vad äter du annars?

– Allt från mammas currykyckling till mexikanskt och paj. Det enda jag egentligen inte äter så mycket av är traditionell svensk husmanskost.

Vad bjuder du helst en kär vän på?

– Fika tror jag. Jag gillar att baka och göra olika sorters kakor. Min superspecialitet är blondies: brownies utan choklad. Det tar bara en kvart att göra så det är perfekt när man får oväntat besök. Annars står chili högt upp, det älskar alla.

Nämn en kändis ni skulle vilja laga mat med:

– Jag tror jag kan tala för två av tre av oss när jag säger Nigella. Vi är stora fans och åtminstone jag kan identifiera mig med henne och hennes matlagning. Till skillnad från andra kändiskockar är hon nämligen inte alls utbildad, utan gillar bara att laga mat.

Har du någon favoritkock?

– Nigella!

Underskattat i köket: – Plats. Och riktigt bra slevar. Jag råkade bryta av min favoritslev som jag ärvt av min farmor för några år sedan och har letat efter en ny i samma modell sedan dess. Men ingen har varit lika bra.

Överskattat i köket:

– Det finns gott om maskiner i form av gadgets som man bara kan ha till en grej, som popcornmaskiner. De samlar bara damm. Annars tycker jag att det tjatas väldigt mycket om dyra knivar. Det är klart att det är roligt med bra verktyg, men man blir knappast en bättre kock av dem. Matlagning som tekniksport är överskattat.

Annons