Hem / Inspiration / Övrigt / Här är årets bästa hemmakockar 2008

Här är årets bästa hemmakockar 2008

Publicerad den

Med sin Coca Cola-sprudlande Stockholmschili och hembakade dinkelchips kammade matbloggarna Anne Skoogh, Dagmar Thylander och Lena Scott hem vinsten i Årets Hemmakock. – Så otroligt kul! Men får vi erkänna en sak? Vi hade inte ens provlagat receptet när vi skickade in det till tävlingen, avslöjar Anne. Text: Linnea Swärd Foto: Jonas Melcherson, Tasteline

Annons

Vinnarnas bloggar: Dagmar: A cat in the kitchen
Anne: Annes food
Lena: Lilla Myzan

Inför 300 middagsgäster lyckades självsäkra lag Södermanland övertyga juryn om att de förtjänar titeln Årets Hemmakock. Lag Skåne, Västmanland och Härjedalen bjöd på hård konkurrens, men juryn motiverar varför just lag Södermanland fick juryn på fall:

Juryns motivering:

”Vinnaren har tagit väl vara på råvarorna och på ett inspirerat sätt lyft smak och konsistens till en hög nivå. Varmrättens moderna presentation blir till en symbol för landskapets utveckling och framtid.”  

 

årets hemmakock 2008

– Vi visste att vi hade ett starkt bidrag, men trodde att juryn skulle gå på de lite mer traditionella smakerna. Vi är verkligen genuint förvånade, sa Anne.

Årets hemmakockar 2008 lagar mat på scenen.

Tjejernas Stockholmschili med Coca Cola, ugnsbakade tomater och hembakta dinkelchips stod på vinnarmenyn. Ett enkelt recept utan knussel, och enligt Dagmar är det just enkelheten som gör receptet så bra som det är:

– Det här är en middag som alla kan göra. Det är bara att hacka ner alla saker och slänga det i grytan – det är styrkan i vår söndagsmiddag.

stockholmschili, ÅHK 2008

Förutom söndagsmiddagen fick de tävlande en överraskning: de skulle även skulle komponera en förrätt utifrån en råvarukorg med givna råvaror. Anne och Dagmar serverade seranoskinka fylld med paprikacréme på blandsallad, samt krutonger och friterad kapris.

– Att lyckas med två rätter när man är så pressad är en stor bedrift. Lag Södermanland lyckades med båda rätterna och imponerade dessutom stort, sa jurymedlemmen Marcus Aujalay.

Johan Bergström tävlar i ÅHK 2008

 

Efter finalen återstod bara att festa – och självklart meddela den tredje lagmedlemmen Lena Scott som under finalen befann sig på ett plan till USA.

– Vi ska ringa henne direkt, hon landade för 20 minuter sedan, sa Dagmar efter beskedet.

Någon mer chili på senaste kan man inte vänta sig av lag Södermanland;

– Nej, nu dröjer det faktiskt ett tag innan vi lagar den där chilin igen, vi är lite trötta på den nu, sa Anne.

Årets Hemmakock i bilder:

Hans Johnson, Västmanland tävlar i ÅHK 2008

Hans Johnson, Västmanland presenterar sin fru i publiken.

Per Ulfsson Falkner presenterar sina rätter för Juryn – Markus Aujalay, Ella Nilsson Kurt Weid, Ingrid Eriksson och Alice Brax. 

Per Ulfsson Falkner tävlar i ÅHK 2008
Erik Haag hjälper till, ÅHK 2008

Erik Haag hjälper Hans Johnson att bära ut de färdiga rätterna till juryn.

300 gäster såg tävlingen på Parken, scen för årets final. Parken ligger på Södermalm i Stockholm.  

ÅHK 2008
Annons