Hem / Inspiration / Övrigt / Hittills har den gjort succé

Hittills har den gjort succé

Publicerad den

Årets Hemmakock: Finalisten Hans Johnson värnar om både miljön och njutningen och i finalen bjuder han på riktig slow food.

Annons

Årets upplaga av Årets Hemmakock är avgjord. Vinnarna blev Anne Skoogh, Dagmar Thylander och Lena Scott från Södermanland.

Läs mer om finalen och vinnarna här.

Finalist: Hans Johnson
Landskap: Västmanland
Tävlar med: Bräckt rimmad högrev, buljongkokt rotfruktsmix med skummad senapssky.

Berätta om ditt bidrag:

– Innan jag provlagade inför tävlingen hade jag aldrig testat bräckt rimmad högrev, men jag hade på känn att det skulle bli bra. Och mycket riktigt så har det blivit en succé, jag hade nyss 6 personer hemma hos mig som fick det här till varmrätt och det gick hem hos alla!

– Jag ville jobba med lokal anknytning och eftersom det kan vara lite svårt att få tag på bra svenskt framdelskött valde jag att istället ta med honungssenap här från Västmanland.

Vad tycker du om årets råvara framdelskött?

– När jag fick veta att årets råvara var framdelskött blev jag riktigt glad, jag värnar om klimatsmart mat och var initiativtagare till ”Slow food Västerås”. Numera efterfrågar konsumenterna nästan bara bakdelskött och det verkar som om kossorna helst ska ha sju- åtta bakdelar. Jag förstår inte varför, när framdelsköttet är så otroligt smakrikt. Får det stå och puttra ett tag blir det gott som attan.

När passar din maträtt bäst?

– Det ska ju vara en söndagsmiddag men den fungerar förstås som en vanlig vardagslunch också. När jag testade den på mina vänner häromsistens så lyxade vi och åt hummer till förrätt. Till efterrätt åt vi chokladkaka med calvados.

Bästa matminnet:

– Jag har så otroligt många, men ett som har etsat sig fast är en härlig gräddkokt hummer med pasta. Det var för ungefär 15 år sedan på en restaurang nere på Sicilien. Jag har gjort den hemma också med hyggliga inrop.

– Det hela är enkelt egentligen: Man använder skalet, bränner av och gör en fond. Sedan reducerar man en aning och tillsätter grädde och hummerbitar och dekorerar med en klo. Det fina med det receptet är att man inte behöver köpa en dyr, svensk hummer. När man ändå ska misshandla hummern så där kan man använda sig av den frysta, amerikanska varianten.

Lagar gärna annars:

– Ofta och gärna fisk. Jag gillar också att göra något extra av vardagsmaten, och att ta tillvara på rester. Jag sätter stort värde på att kunna använda sig av alla delar och inte slänga maten.

Vad bjuder du helst en kär vän på?

– Om kär vän betyder min kära hustru, då bjuder jag nästan alltid på mat. Favoriten kanske ändå är tapas på fredagskvällen. Rätterna får gärna bestå av rester som jag knorrar till på ett bra sätt. Så tar vi ett glas gott vin och summerar veckan – det låter väl bra?

Svensk favoritsmak:

– Jag är barnsligt förtjust i stekt fläsk i olika tappningar. Stekt och rimmad med raggmunkar, med löksås och potatis, med pannbiff och lök… Gärna med rårörda lingon till.

Vilken kändis vill du helst laga mat med?

– Spontant tänker jag på Steffo Thörnqvist som verkar vara en härlig livsnjutare. Vi skulle laga stekt strömming med potatismos. Och dricka lite snaps till.

Favortikock:

– Nils Emil Ahlin och Leif Mannerström. Självklart finns det kreativa unga förmågor också men jag tycker att de där herrarnas repertoarer är fantastiska.

Annons