Hem / Inspiration / Övrigt / Jag skulle bjuda Barack Obama

Jag skulle bjuda Barack Obama

Publicerad den

Johan Bergströms söndagsmiddag doftar och smakar av skånska råvaror. I finalen bjuder han på en social, skånsk söndagsmiddag som med fördel förbereds över ett glas vin med vänner:

Annons

Årets upplaga av Årets Hemmakock är avgjord. Vinnarna blev Anne Skoogh, Dagmar Thylander och Lena Scott från Södermanland.

Läs mer om finalen och vinnarna här.

Finalist: Johan Bergström
Landskap: Skåne
Tävlar med: Högrev med jordärtsgnocchis, brynt salvia och äppelsallad

Berätta om ditt tävlingsbidrag: – Jag har en ganska romantiserad bild av matlagning: man ska laga tillsammans, umgås och ha trevligt. Mitt bidrag är perfekt för sådana tillfällen. Med tanke på det skånska temat ville jag blanda in smaker och traditioner härifrån, som Skåne akvavit och äpplen. Precis när jag börjat fundera kom min mamma med en stor bunt salvia och då bestämde jag mig för att ta med det också.

Hur är ditt förhållande till matlagning?

– Matlagning är en stor hobby, kanske till och med en passion. Det är underbart att laga mat och bjuda andra på den. Det är dessutom väldigt avkopplande och inspirerande. I mitt jobb som designer är det ofta ett år mellan idé och utförande, men om jag får en matidé går jag bara till affären och sedan hem för att laga maten.

När passar din maträtt bäst?

– Med vänner och familj. Det är härligt att kunna laga mat ihop med andra. Mitt bidrag är tidskrävande men inte alls komplicerat så det är perfekt för umgänge. Att stå och rulla gnocchis tillsammans med en flaska gott vin till är väl schysst?

Hur känns det att tävla i matlagning?

– Lite nervöst faktiskt. Men annars känns det bara bra.

Har du kommit på någon strategi än?

– Nej, jag ska bara öva lite mer och se till att bli mer effektiv. Och smaka av ofta.

Bästa matminnet:

– Kanske mitt första egenplockade ostron på den danska västkusten en förmiddag i november. Jag hade plockat ostronet 30 sekunder innan och sköljde det snabbt, öppnade det och pressade ett par droppar citron över det. Wow! – Ett annat minne är från tidigare i år: Vi åt en helt perfekt entrecote grillad i septembermörker dagen innan kräftskivan, endast åtföljd av en enkel sallad, vitlökssmör och rödvin.

Favoritkök:

– Det europeiska. Jag är en kombo av Skandinavien och Medelhavets smaker. Jag gillar rotfrukter, citroner och örter.

Vad bjuder du helst en kär vän på?

– Det beror helt på vem jag bjuder. Jag frågar lite fint om det är något de tycker särskilt mycket om. Det är ofta jag som lagar maten så det blir allt möjligt.

Vilken kändis skulle du helst laga mat med?

– Barack Obama. Jag skulle bjuda honom på något enkelt som vi kan samtala om – lokala, skånska råvaror med en historia. Alla amerikaner gillar nog kött så det skulle bli en perfekt marmorerad entrecote, lite ugnsrostade skånska rotfrukter med persilja och vitlök och något vin till.

Favoritkock:

– Om jag får nämna några kokboksförfattare så gillar jag det ifrågasättande och kritiska, som Jan Boris-Möller och Hans-Uno Bengtsson i boken ”Koka soppa på Fysik”. Även Mats-Eric Nilsson och hans bok ”Den hemlige kocken”. Det är böcker alla borde läsa.

Favoritråvara:

– Jag har alltid citroner hemma. Jag använder dem till allt: i drinkar, istället för vinäger, i ceviche…

Underskattat i köket:

– Jag har väldigt få saker i mitt kök för jag tycker inte att man behöver så mycket. Kanske är enkelheten underskattad. Allt som behövs är kniv, skärbräda, en schysst stekgryta och ett microplainrivjärn.

Överskattat i köket:

– Allt som jag inte har! Matberedare måste vara mest överskattat. Hur många orkar egentligen ställa fram en sån och vad är det den gör som man inte kan göra med händerna?

Bråttommat:

– Pasta med tonfisk, sardellfyllda oliver, vitlök, citron, persilja och olivolja.

Annons