Hem / Inspiration / Övrigt / Dietistens höstmeny
rödbetssoppa

Dietistens höstmeny

Publicerad den

Nu kan vi inte säga att det är sensommar längre, nu är hösten här och det är dags att börja koka grytor. Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Rotfrukter har blivit lyx. Inte för att de är dyra utan för att de är lite jobbiga att skala och tar ganska lång tid att koka. Men det är värt lite smutsiga händer för rotfrukter innehåller många fina vitaminer och ger ett bra fibertillskott. Rödbetans röda färg kommer från betalainer som fungerar som en antioxidant i vår kropp. Rotfrukter smakar ofta väldigt gott tillsammans med ostar som feta, färskost eller getost.

Grytor är bra smalmat. Du kan hälla i olika grönsaker, bönor, linser, nötter, variera köttsort och smaksättning, men hoppa över grädden. Simsalabim så har du en mustig gryta som är hälsosam, enkel att tillaga och funkar till många gäster. Resterna hamnar i måndagens matlåda.

Äpplen är i säsong så passa på att äta äpplen i mängder. De är fiberrika och innehåller mycket antioxidanter som kan ha förebyggande effekt bland annat vid hjärt- och kärlsjukdomar och astma. Valnötter som även ingår i denna dessert innehåller nyttiga fettsyror som vår hjärna blir extra glad för.

Annons