Hem / Inspiration / Köksknep / Eh, en expr..? Koll på kaffesorterna
espresso, kaffe, kaffekopp

Eh, en expr..? Koll på kaffesorterna

Publicerad den

Det är lätt att drabbas av beslutsångest när du står framför menyn på kaféet. Vad är egentligen skillnaden mellan en caffè latte och en café au lait? Om du inte redan vet hittar du svaret här.

Annons

Kaffesorter

Kaffebönan finns av två arter: Coffea arabica, coffea robusta. Bönan som egentligen är ett bär har olika färg beroende på art men den ser ut som ett plommon i körsbärsstorlek. Bäret består av ett skal under vilket ligger fruktkött som i sin tur omsluter (oftast) två stycken mot varandra liggande halvor (bönorna). Färgen på bönorna är varierande i blå, gröna, grå, gula, gulgröna, ljusbruna beroende på sort.

Kaffesorterna delas in utifrån det land de odlas i. Olika växtförhållandena ger dem olika smak. Colombia kaffe är ett runt kaffe baserat på arabica bönan som växer på hög höjd på bergssluttningarna i Colombia, i en bördig röd jord. Det har lätt syrlighet, viss strävhet och är ett fylligt och kraftigt kaffe.

Afrikanskt kaffe är att anse som kryddan i kaffeblandningar. Det är mellanfylligt, livligt, spänstigt kaffe med sötma. Kenyakaffe växer högt ovan savannen på Mount Kenyas branta sluttningar. Bönorna anses vara bland de finaste i världen. Java är smaknyansen till många kaffeblandningar.

Arabicakaffet som odlas i Indonesien kallas för JAVA. Det är mustigt, fylligt, kryddigt med djup, rik arom. Den bördiga jorden från öns vulkaner, ger kaffet en alldeles speciell karaktär. Javabönor lagras i 5 år innan man rostar dem, ett s k premiumkaffe. Mocca används idag, liksom Java, mer som ett ord för hur kaffet smakar än som namnet på en kaffesort.

Mocca innebär att kaffet har en kryddad och syrlig smak. Det äkta moccakaffet är av Arabicatyp, kommer från Jemen och är uppkallat efter hamnstaden Mocca.

Olika arter av kaffebönan

Coffea arabica låter som ett arabiskt kaffe men kommer egentligen från Kaffa i sydvästra Etiopien. Ungefär tre fjärdedelar av allt kaffe som används idag är arabica. Detta kaffe ger en relativt mild smak på kaffet och därigenom en populär kaffesort. Arabica är en typiskt höglandskaffe. I Sverige används nästan uteslutande arabica bönor.

Coffea liberica kommer från Sierra Leone i västra Afrika. Liberica kaffe har en besk och kraftig smak där det beska fruktköttet har smaksatt bönan. Coffea robusta är det yngsta av kaffesorterna och är till sin natur en samling av flera varianter inom arten Canephona och kommer från Kongo eller dagens Zaire. Den är fränare och bittrare i sin smak än de två andra men ger ett koffeinrikt kaffe och blir på detta sätt en värdefull komponent i snabbkaffeindustrin.

Typiska beställninar i cafébaren

Och vi börjar med den klassiska espresson. Det är viktigt med timing. Varje espressoshot ska göras med känsla. Tillagningstiden skall vara cirka 20 sekunder för att sedan omedelbart serveras rykande färsk. 8 gram av en speciell espressoblandning är grunden till en perfekt espressoshot. En delikat och väl avvägd espresso skall avnjutas omedelbart. Intensiv och aromatisk. Det färskmalda espressokaffet används alltid inom 60 minuter. Använd de bästa arabicobönorna till espresson.

Ristretto

En koncentrerad espresso på ca 2 cl.

Americano

Espresso + hett vatten. Man hettar upp vatten som sedan blandas med espressokaffe. Resultatet påminner om en riktigt god kopp bryggkaffe med en fyllig, rund och tilltalande smak.

Espresso macchiato

Macchiato betyder fläckat. Alltså fläckat med lite mjölk. Gör en espresso. Fyll på med lite varm mjölk. Servera i en espressokopp. Socker efter smak.

Caffe con panna

Espresso med vispad grädde.

Caffe Latte

En dubbel espresso med ångad mjölk och lite skum på toppen. Proportionerna bör vara 20% kaffe och 80% mjölk. Servera i glas. Socker efter smak. Betyder kaffe med mjölk på italienska.

Smaksatt Latte

Espresso + valfri smakessens + ångad mjölk + ett tunt lager mjölkskum. Smakessenser:Hasselnöt, irish cream, mandel, vanilj, kanel, mintchoklad, karamell, blåbär, banan, hallon.

Latte macchiato

Ångad mjölk med lite espresso.

Caffe con ghiaccio e latte

En del kall espresso, en del kall mjölk som hälls över rikligt med is.

Cappuccino

Italiensk frukostklassiker. Namnet Cappuccino kommer från färgen på munkkåporna burna av Cappuicine munkarna i Italien. En dubbel espresso med skummad mjölk och lite kakao eller kanel på skummet. Servera i stor kopp eller klassisk skål.Cappuccino Scuro (mörk) – Med något mindre mjölk. Cappuccino Chiaro (ljus) – Med något mer mjölk.

Cappuccino freddo

Kyld cappuccino, serveras med is. Kallas även Frapuccino.

Café au lait

Fransk favorit som håller i längden. Bryggkaffe och varm mjölk i lika delar. Betyder kaffe med mjölk på franska. Helst franskrostat kaffe. Inget skum. Servera i glas eller i kopp. Socker efter smak.

Caffe freddo

Kyld, sötad espresso. Serveras i högt glas med is.

Iced Latte

Espresso + iskall mjölk + is + grädde. Gör en espresso, fyll på med kall mjölk och rikligt med is. Som extra tillbehör kan den som vill få grädde på toppen.

Caffe mocha

För godisråttan. Choklad, mjölk och espresso i tre lika delar och 1 msk socker. Servera i högt glas. Du kan också tillsätta chokladsirap och mer mjölk.

Café Choko

Ett måste för godissugna kaffeälskare. Blanda lika delar mörkrostat kaffe med varm chokladmjölk. Servera med grädde och punschknappar i högt glas.

Annons