Hem / Inspiration / Köksknep / Brygg din egen Kombucha
Kombucha
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Brygg din egen Kombucha

Publicerad den

Stajla inför vännerna med hembryggd Kombucha. Återkommande ett trendigt dryckesalternativ som dessutom sägs ge din hälsa en ordentlig boost. Text: Julia Olsson

Annons

Att brygga sin egen öl har länge varit bland det tuffaste man kan göra. Parallellt har trenden med alkoholfritt och mer avancerade dryckesalternativ stigit på trendhimlen. Genom att göra din egen Kombucha slår du två flugor i en smäll. Drycken måste jäsas likt öl och resultatet är en smakrik och syrlig alkoholfri dryck. Eller nästan alkoholfri i alla fall. Liksom alla fermenterade drycker bildas en liten mängd alkohol vid jäsningen, men endast runt 0,5%, vilket klassas som alkoholfritt av systembolaget.

Sa jag att den var hälsosam också? En anledning till varför just Kombuchan blivit så trendig, är för att den är fullproppad med vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra nyttigheter. Drycken sägs kunna rena kroppen från gifter och generera allt från bättre matsmältning till minskade ledsmärtor och förbättrade kolesterolvärden.

Hur gör man Kombucha?

Jo, i princip låter du en Kombuchasvamp jäsa i en söt teblandning. Denna process tar uppemot två veckor. Därefter smaksätts drycken och får efterfermenteras ytterligare ett par dagar. Det är inget för den som har bråttom med andra ord.

Var får man tag på en Kombuchasvamp?

Om du har tur, så kan en snäll vän dela med sig av sin svamp. Vid varje ”tillagning” bildas nämligen en ny svamp som kan delas på två. Tack vare vår kollega Mari, har vi just nu en hel Kombuchaodling på kontoret. Alternativt går Kombuchasvampar att hitta på nätet och i välsorterade hälsoskostbutiker.

Annons