Hem / Inspiration / Kändiskockar / Art Smith / Art Smith
Oxfilé med söt ancho-chokladkryddning
Foto: Katja Kristoferson

Art Smith

Publicerad den

Nu har Tasteline något gemensamt med Barack Obama och Oprah Winfrey. Deras favoritkock, Art Smith, har gjort hembesök hos oss och lagat riktigt god grillad mat. Text: Tasteline Foto: Katja Kristoferson

Annons

Kokböcker av Art Smith:

• Back to the Table: The Reunion of Food and Family 2001

• Kitchen Life: Real Food for Real Families – Even Yours! 2004

• Back to the Family: Food Tastes Better Shared with the Ones You Love 2007

• I love knäckebröd 2008

Art Smith

Art Smith är en kändiskock i alla bemärkelser. Han har vunnit ära och berömmelse genom att laga mat till bland annat Oprah Winfrey och Barack Obama.

Via Oprahs teveshow, ett antal bästsäljande kokböcker och en fullbokad restaurang har han själv blivit en megastjärna på den amerikanska mathimlen. Det blev livat, gott och trevligt när en av USA:s mest kända kockar intog Tastelines provkök.

– Jag gillar vad mat gör med människor, börjar Art Smith sitt anförande, knyter på sig ett köksförkläde och kavlar upp ärmarna.

Vi bjuds på ett några timmar av trevligt matlagande och småpratande varvat med Arts utläggningar om allt från mat till världspolitik, då han ibland antar drag av en amerikansk tevepredikant i högform. Men så har han också ett evangelium att förkunna: Vägen till varje människas hjärta går genom magen.

– Bjud en person på god mat och du har garanterat en ny vän. Ingen kan vara arg på den som föder dig.

Art Smith är övertygad om att maten och måltiden kan överbrygga klyftor; sociala, ekonomiska eller religiösa. Det är också grunden för hans välgörenhetsorganisation Common Threads. Här får barn och ungdomar i utsatta områden får helt enkelt lära sig laga mat.

– Det löser inte deras problem, men det är bättre att ha dem i köket än springandes på gatan. Förhoppningsvis väcker det deras intresse för kockyrket vilket kan vara ett sätt att ta sig ur fattigdom och kriminalitet.

Art Smith

Art Smith har en agenda, och planen är att använda sitt kändisskap till att få barn och familjer att samlas kring matlagningen och måltiden och knyta kontakter, stärka banden och bilda nätverk.

– Genom mitt kök och min matlagning har jag lyckats samla in miljontals kronor till välgörande ändamål. Det är en av de saker som är bra med USA, att oavsett ekonomiska förutsättningar och bakgrund kan man komma långt och på så vis få möjlighet att själv hjälpa andra.

oxfilé, Art Smith

Själv är Art uppväxt i en lantbrukarfamilj i den amerikanska södern, där föräldrarna slet hårt för att få ekonomin att gå ihop. Han berättar att föräldrarna tvingades ta jobb vid sidan av jordbruket, vilket fick till följd att Art i praktiken uppfostrades av en nanny med afro-amerikanskt ursprung.

persilja, Art Smith

Detta förhållande har satt djup prägel på Arts matlagning, enligt honom själv – rustik sydstatsmat utgör fortfarande fundamentet.

Ett liv som firad kockstjärna med resor till jordens alla hörn har förstås satt sina spår också. Han sprutar ur sig platser han besökt och kända personer han träffat, lagat mat åt och lärt känna. Han nämner bland annat Jamie Oliver Nigella Lawson och Tina Nordström.

Han är för övrigt en stor Sverigevän och imponerad av de fina råvarorna, framförallt fisk och skaldjur. Han berättar glatt om när Mat-Tina hälsade på honom i Chicago och om den storslagna middagen han åt hos Mathias Dahlgren kvällen innan.

Annons