Hem / Inspiration / Högtider / Halloween / Stor fest för små spöken
Foto: Katja Kristoferson

Stor fest för små spöken

Publicerad den

Äntligen närmar sig halloween. Vi svenskar har snabbt vant oss att fira denna helg i amerikansk tradition. Och varför nobba en bra anledning att ställa till med fest? Text: Sara Ghisler

Annons

Särskilt i denna mörka och höstruskiga tid när kräfthattarna ligger och dammar i byrålådan och julafton fortfarande känns fjärran. Inte minst barnen har tagit denna sed till sina hjärtan, och det kan väl vem som helst förstå. Tänk att få klä ut sig i ruskiga kostymer, busa med de vuxna och dessutom frossa i godis.

Maten ska förstås ha en skräckknorr. Den här gången har vi koncentrerat oss på barnen. Ni får tips på en uppskattad buffé där vi har använt oss av säkra rätter som uppskattas av de flesta barn. Sedan har vi gett rätterna lite ovanliga namn förstås.

Får vi kanske fresta med gröna myrägg eller kanske ett frasigt ödlelår att gnaga på? För att kolla om årets halloweenmeny höll måttet bestämde vi oss för att testa den i skarpast tänkbara läge. Vi bjöd in fyra spralliga sexåringar till redaktionen för att få synpunkter och kommentarer.

Konferensrummet var förvandlat till spöksal och skräckbuffén stod framdukad när fyra glada och livliga små figurer gjorde storstilad entré. Denise, Hugo och Erika klev över tröskeln skällande som hundar. Tastelinemedarbetarna darrade nog till lite grann, utan att erkänna det. Barnen hälsades välkomna, sist kom en eftersläntrare som högljutt presenterade sig själv:

– Och jag heter Djinghis.

Skratt från både barn och vuxna, och sedan var isen bruten.

– Åh vad fint tyckte Denise och Erika om spökdukningen.

– och då sa varulven…

Barnen gick storögt igenom maten som stod uppdukad, kommenterade pyntning och fingrade på utklädningssaker. Bjudna till bord satte sedan kalaset igång.

– Vad är det här, frågade Hugo och högg in på ett kycklingben.

Oberörd av svaret:

– Frasiga ödlelår, tuggade han glatt vidare.

barnkalas, halloween

– Är det verkligen draksnor, undrade Erika tveksamt medan hon dippade chips i grön röra.

– Japp, intygade vi. Häxtungor med draksnor, inget annat.

– Näe det är ju bara vanliga chips med dipp, lugnade Denise.

barnkalas, halloween

Grön pasta smakar inte annorlunda än vanlig pasta, men den verkar vara mycket roligare att äta. De gröna myräggen fick högsta betyg av Djinghis. Resten av barnen hade svårare att utse en favorit.

– Alltihop, svarade de med en röst på frågan om vad de tyckte var godast.

– Fast inte tomatsåsen, den var blä, tyckte Djinghis.

barnkalas, halloween

En urgröpt ananas efter traditionell pumpamodell väckte stor uppmärksamhet. Att den var fylld med godis bidrog säkert. Drakblod med avhuggna händer var vad som bjöds att dricka. I översättning innebär det jordgubbsbål med händer av is, som vi tillverkat genom att fylla gummihandskar med vatten och frysa in. Om ni skulle få göra en egen halloweenfest, hur skulle den se ut? frågade vi.-

Precis så här, fast med mera utklädning, tyckte Denise.

De andra barnen höll med. Bättre betyg kan man knappast få tyckte vi på redaktionen, och samlade nöjt barnen för att ha fiskdamm. Fiskdammen var traditionell, men istället för de obligatoriska godispåsarna hade vi paketerat godiset i små pumpor av plast. Självklart lade vi med ett par vampyrtänder i plast också.

Sedan gick festen över i ett intensivt lekskede. Chefredaktören blev nedsprayad med konfettiskum och VD:ns kontor togs i besittning av godisglufsande vampyrer.

– Kan vi inte leka zombiekull, kom Djinghis på. Man klär in en person i toapapper och sedan får zombien vara kullare.

Det kanske är lämpligt att lämna Tastelines halloweenfest här.

Tack till Buttericks för lån av rekvisita. 

Maskäten döskalle:

Gröp ur en ananas eller melon efter samma princip som man gör med pumpan till halloween.

1. Skär av toppen på ananasen ca 2 cm från blasten så att allt kommer med.

2. Gröp ur ananasen och skär ut två ögon och en mun.

3. Täck insidan med plastfolie och fyll med godis.

4. Sätt på huvudet (blasten) och dekorera den gröna blasten med godisormar.

5. Skär ett tunt snitt runt om lichiefrukterna på mitten och tag bort toppen av skalet.

Ställ ananasen på ett fat med höstlöv och garnera med lichifrukter.

Bus eller godis

Till traditionen hör att de utklädda barnen går från dörr till dörr och tigger godis, med obligatoriskt hot om att den som inte bjuder på något gott kan förvänta sig rysliga bus i gengäld. Bus eller godis alltså, eller trick or treat som de säger i USA. Hos oss brukar busen inte handla om värre saker än en busringning på dörrklockan. I USA riskerar den som snålar att få ytterdörren bombarderad av ruttna tomater eller något ännu värre.

Källa: Nordiska museet

Bus eller godistips:

Var försiktig med gamla människor som kanske inte känner till hur man ska göra på halloween. Förstår de inte varför ni borde få minst en näve godis får ni berätta hur man gör. Då kan de vara beredda nästa år när ni kommer.

Om du inte får godis:

Om du får godis:

Annons