Hem / Inspiration / Hälsa / GI / Bönor blir nyttig pasta
Svart bönpasta
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Bönor blir nyttig pasta

Publicerad den

Sedan två år tillbaka har ekologisk pasta gjord av bönor sålts i Sverige. Bönpasta är veganskt, glutenfritt och ett hälsosamt alternativ till vanlig pasta. Företaget Á la eco var först med att lansera bönpasta i Sverige, och nu har även Risenta hakat på trenden och tagit fram tre sorter. Text: Mika Mårtensdotter

Annons

Bönpasta består av bönor som malts ned till ett mjöl. Den är naturligt fri från gluten och har alla hälsofördelar som vanliga bönor har. Bönpastan är fiberrik, innehåller mer protein än traditionell pasta och består av mindre kolhydrater. Det ger den lägre glykemiskt index än den vanliga pastan gjord på vetemjöl, vilket leder till ett stabilare blodsocker. Bönpastan passar därför de flesta, även för dig som undviker vanlig vit pasta.

Det finns flera olika varianter av bönpasta och en förpackning på 200 gram räcker till ungefär fyra portioner. Bönpasta finns i flera olika färger och färgen beror på vilken sorts bönor pastan är gjord av. Den gula bönpastan är tillverkad av sojabönor, och är mest lik den traditionella pastan till utseendet.

Många matvarubutiker, hälsokostbutiker samt Á la ecos hemsida har någon variant av bönpasta i sitt sortiment. Tack vare sitt höga näringsinnehåll är det enkelt att laga en mättande och nyttig måltid av bönpasta.

Kolla in Tastelines goda recept med bönpasta:

Annons