Hem / Inspiration / Fest / Så mycket vin går åt på festen
vinglas

Så mycket vin går åt på festen

Publicerad den

På bröllop, buffé och större fester vill de flesta servera vin, cider eller andra festliga drycker. Men hur ska man beräkna mängden vin per person? Här är en enkel modell som hjälper dig att beräkna och köpa rätt mängd alkohol. Text: Linnea Swärd

Annons

Så mycket serverar man per måltid

Fördrink: Till fördrink bjuds det ofta på champagne eller mousserande vin alternativt en drink med 2-4 cl sprit. Beräkna ett glas per person, eventuellt mer om ni vet att drinkminglet håller på en bra stund.

Förrätt: Beräkna ett glas vin, eller en flaska öl/vatten/läsk (33 cl) per person.

Huvudrätt/Varmrätt: Beräkna två glas vin per person, eller en halv flaska. En till två flaskor öl brukar räcka till de som inte önskar vin. Om vinet inte serveras av personal utan står ute på borden brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten och öl på borden, både mellanöl och starköl.

Alkoholfritt: Tänk på personer som inte dricker alkohol! Köp god, torr cider till fördrinken och maten, så att de inte behöver dricka mineralvatten eller läsk hela kvällen.

Avec : En avec består ofta av 4 cl sprit. Räkna med ett glas avec per person.

Hur många glas är det i en flaska?

Champagne och mousserande vin: En flaska champagne räcker till cirka 6 glas om du är generös och serverar 12 cl per person. Med 9 cl räcker en flaska champagne till 8 glas.

Vin: Hur långt en box med vin räcker beror på vinglasen och då även typ av vin. En box med rött vin räcker till cirka 22 glas. En box med vitt vin räcker till cirka 25 glas. En flaska med rött vin räcker till 5-6 glas och en flaska med vitt vin räcker till 6-7 glas.

Avec: ”Det lilla glaset” som ofta serveras till kaffet. En flaska rom/cognac/punch räcker till cirka 17 glas.

Att köpa in alkohol

Om du planerar att köpa stora mängder alkohol på Systembolaget ska du säga till i förväg och se till att beställa in så att affären har nog med buteljer. Detta gäller särskilt champagne och mousserande vin.

beräkna mängden vin

När du köper vin på Systembolaget kan du alltid köpa lite extra om du har möjlighet. Obrutna förpackningar och oöppnade flaskor kan du nämligen lämna tillbaka och få tillbaka pengarna för efter festen.

Vissa åker med bil ner till Tyskland för att köpa öl och vin. Du kommer billigare undan och får tillfälle att resa men får förstås inga pengar tillbaka för eventuellt överskott.

Hittar du goda viner på semester kan du beställa hem en stor leverans till ditt Systembolag. Tänk bara på att vara ute i god tid.

Inte nödvändigt med exklusivt vin

Alkohol brukar ofta bli en av de stora posterna på stora fester och bröllop. Räkna med åtskilliga tusenlappar, även om du köper billigare vin.

Vissa passar på att servera riktigt fint vin till maten. Det är förstås roligt att kunna bjuda sina gäster på något extra, men det viktigaste är trots allt att vinet passar till maten. Ett 400-kronorsvin som matchas fel kan bli en katastrof, medan ett 60-kronorsvin blir succé med rätt smakkompisar. Ta hjälp av en kunnig vinkompis, smaka er fram och be om råd på Systembolaget.

Ett tips är att servera både billigt och exklusivt. Servera en god champagne som fördrink eller förrätten, och gå sedan över till boxvin när huvudrätten tas in. Eller servera bål som fördrink, och häll upp amaronevin till huvudrätten.

Är det ok att servera bag-in-box?

Det är helt i sin ordning att servera box-viner på stora fester – det är din fest och du bestämmer! Du kan ställa ut boxarna på borden, men för att bespara gästerna vinfläckar (boxviner tenderar att droppa och spilla) kan du hälla över vinet i karaffer och servera ur/ställa ut. Då blir vinet dessutom luftat.

Annons