Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Så lagrar du vin

Så lagrar du vin

Publicerad den

Vi dricker mer vin än någonsin i Sverige och allt fler väljer bort boxar och satsar hellre på kvalitetsviner som går att avnjutas direkt eller lagras något år för en ännu maffigare smakupplevelse. Vi har träffat Johan Magnusson från Magnusson Fine Wine för att ta del av hans proffstips. Text: Mia Troberg

Annons

Vilka vanliga fel gör folk när de får en fint vin som kan lagras? Och hur ska man göra istället?

– Det vanligaste är att man nog förvarar sina flaskor i fel temperatur och allt som oftast för varmt. Det gör ingen egentlig skada om man avser att konsumera flaskorna tämligen tidigt med vid långtidsförvaring är det viktigt att flaskorna ligger i en stabil temperatur (gärna kring 12 grader) och med en luftfuktighet om åtminstone 70%.

Vilken typ av billigare viner kan lagras och vilka ska man undvika?

– Viner med struktur går fint att lagra, de som har ett välbyggt skelett av syra, frukt, alkohol och tanniner. Dessa viner kommer främst från etablerade områden med en tradition att producera viner som utvecklas med lagring. Moderna viner från nya distrikt är oftast producerade i en anda som avser tidig konsumtion.

Johans tips på lagringsviner i tre prisklasser:

Budget: 2017 Penfolds Koonunga Hill, Australien, nr 6253, 99 kronor Ett gott, välmatat och fylligt vin där syran i kombination med frukten och kraften i vinet gör att det utvecklas markant på bara 3-5 års sikt. Druvsorterna Shiraz och Cabernet Sauvignon blir balanserade och integrerade ju längre du väntar (dock max 12-15 år).

Finvin: 2009 Ch. d’Agassac, Haut-Médoc, nr 91146, pris 259 kronor Klassisk Bordeaux från en mycket bra årgång, som kan lagras 5-10 år av den tålmodige då den utvecklar fina mognadstoner. Men den kan också konsumeras nu med fördel dekanterad en timme före servering.

Goda råd för vinlagring:

– Vin bör lagras mörkt. Starkt solljus kan på kort tid förstöra flaskans innehåll

– Ha en jämn temperatur i lagringsutrymmet, runt 13°C är en bra siffra för att vinet skall utvecklas i lugn takt.

– Undvik jättetorr luft. Om luften är väldigt torr är risken stor att korken torkar och krymper, då släpper den in syre och vinet förstörs snabbt.

– Flaskorna skall ligga ner så att korken hålls fuktig.

Annons